ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανατριχίλα για την Αγία Σοφία Καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα Τήνος Εψαλαν τον Ακάθιστο

1 min read

Ημέρα πένθους για όλη την Ορθοδοξία είναι η σημερινή, καθώς η Αγία Σοφία, έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια θα λειτουργήσει ως τζαμί. Από το πρωί οι καμπάνες στις εκκλησίες όλης της χώρας χτυπούν πένθιμα, ενώ οι σημαίες των ιερών Ναών κυματίζουν μεσίστιες, με την ατμόσφαιρα να θυμίζει αυτήν της Μεγάλης Παρασκευής.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα από νωρίς οι κάτοικοι ακούν τον πένθιμο αυτό ήχο που προκαλεί ανατριχίλα σε όλους, ενώ στις 12:00 αναμένεται να γίνει λειτουργία, όπου θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, παρουσία πάρα πολλών πιστών που θα πάνε στο ναό.

Ο Ακάθιστος Ύμνος εψάλη όμως και χθες το βράδυ στην Τήνο, έξω από τον Ναό της Μεγαλόχαρης με πλήθος κόσμους να συνοδεύει τον Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δωρόθεο σε μια κατανυκτική λειτουργία. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά φορτισμένη για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ενώ o Μητροπολίτης Δωρόθεος στηλίτευσε την στάση των διεθνών δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία για την απόφασή της αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελεστεί στις 20:00 το βράδυ και την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών.

Πάτρα

Πένθιμα κτυπούν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Πατρών, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλους τους ναούς, τις υπηρεσίες της Μητρόπολης και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της τοπικής εκκλησίας. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που αποφάσισε η Μητρόπολη των Πατρών, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος τέλεσε στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητρόπολης.

Κρήτη

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κρήτης, στις 12:00, ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό. «Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο επίσκοπος Κνωσού.

αράλληλα, σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού, σε όλες τις ιερές μονές, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί παρακλητικός κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, «την υπέρμαχο στρατηγό του γένους μας, επικαλούμενοι με τον τρόπο αυτό -όλοι μαζί- την ευχή για τη χάρη και τη σκέπη της Παναγίας, που δεν παύει να σκεπάζει κάθε ορθόδοξο χριστιανό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε ανάρτηση στο twitter ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την Αγία Σοφία επισημαίνει ότι η «δείχνει τη νοοτροπία του “δικαιώματος του κατακτητή” από την ηγεσία της Τουρκίας. Αυτό είναι επικίνδυνο για Χριστιανούς, Εβραίους και άλλες μειονότητες».

Η ανάρτηση στο twitter του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.