ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους έχουν κάνει έως τώρα, 250.000 επιχειρήσεις

1 min read

Κανονικά εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού, προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, καθώς τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει λυθεί από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 20 Μαρτίου 2020 είτε με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 250.000 περίπου επιχειρήσεις έχουν κάνει, μέχρι τώρα, αναστολή της σύμβασης εργασίας για τους εργαζομένους τους.

Υπενθυμίζεται ότι, με τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων, θα δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ και θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας και επαγγελματικής).

Σημειώνεται ότι, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr, η οποία θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Επίδομα επιμόρφωσης 600 ευρώ σε επιστήμονες

Επίδομα επιμόρφωσης 600 ευρώ σε επιστήμονες, «μεταχρονολόγηση» των μεταχρονολογημένων επιταγών για άλλες 75 μέρες και ένταξη σχεδόν όλων των ΚΑΔ του ιδιωτικού τομέα στα μέτρα στήριξης κατά του κορονοϊού, αλλά και κεφάλαιο κίνησης για πλητόμενες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων του υπουργείου Οικονομικών που έρχεται από 1ης Απριλίου.

Μιλώντας χθες στον «Θέμα FM» o υπουργός Οικονομικών , Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε μαζί με τα οριζόντια μέτρα που έχει θεσπίσει για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, την καταβολή και ενός επιδόματος επιμόρφωσης ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα θα χορηγείται σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και θα έχει ένα συνολικό κόστος ύψους 180 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και την απόφαση που εκδόθηκε χθες και προβλέπει το πάγωμα της πληρωμής των μεταχρονολογημένων επιταγών για 75 μέρες. Παράλληλα όμως και οι κομιστές των επιταγών αυτών θα έχουν διαθέσιμα τα μέτρα στήριξης αν οι επιταγές που έχουν στην κατοχή τους έχουν αξία πάνω από το 20% του τζίρου που είχαν το 2019.

Οι δευτερεύοντες ΚΑΔ

Παράλληλα, με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, διορθώθηκε και το πρόβλημα που είχαν κάποιες από τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο δεύτερο και το τρίτο πακέτο των μέτρων στήριξης με τους ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας. Η απόφαση προβλέπει ότι ο δευτερεύων ΚΑΔ κάποιας επιχείρησης θα εξετάζεται εάν θα μετράει ή όχι και εάν πλήττεται από τα μέτρα για τον κορονοϊό από το μερίδιο του τζίρου που προέρχεται από τη συγκεκριμένη δευτερεύουσα δραστηριότητα.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλου, περιλαμβάνονται στα μέτρα αναστολής πληρωμής φορολογικών οφειλών όχι μόνον επιχειρήσεις που στις 20 Μαρτίου 2020 είχαν Κύριο Ενεργό ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και εκείνες που είχαν δευτερεύοντα ΚΑΔ με τζίρο υψηλότερο του κύριου ΚΑΔ κατά την ίδια ημερομηνία.

Οι παρατάσεις σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προβλέπουν αφορούν πλέον όχι μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν κύριο ΚΑΔ στη λίστα με τις πληττόμενες, αλλά και αυτές των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στην επικαιροποιημένη λίστα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.

Εκτός από αυτό τροποποιήθηκε και η λίστα των ΚΑΔ, στην οποία ορισμένοι τριτοβάθμιοι και τεταρτοβάθμιοι ΚΑΔ αντικαταστάθηκαν από τους αντίστοιχους δευτεροβάθμιους. Τέλος, διορθώθηκε και ο ΚΑΔ των λογιστών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν στα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας σχεδόν το σύνολο των ΚΑΔ του ιδιωτικού τομέα, σε μια προσπάθεια να μπουν κάτω από τα μέτρα στήριξης όλες οι επιχειρήσεις που έχουν σοβαρές ζημιές από την πανδημία.

Οι τράπεζες

Οσον αφορά τις τράπεζες και τις διευκολύνσεις και σε φυσικά πρόσωπα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «είχαμε συναντηθεί με τις τράπεζες και είπαμε ότι όλοι θα επωμιστούν το βάρος των επιπτώσεων. Το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε με αναστολές στους επιχειρηματίες που είναι ενήμεροι και στη συνέχεια θα προχωρούσε σε φυσικά πρόσωπα. Ηρθε η Ε.Ε. για το τραπεζικό σύστημα και το διευκόλυνε σε πράξεις όπως οι αναστολές. Με αφορμή αυτό οι βαθμοί ελευθερίας των τραπεζών είναι περισσότεροι για να διευκολύνει και τα φυσικά πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα τους πολίτες, αλλά υπάρχουν ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα καθώς θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει τηλέφωνο να κάνει πρόταση αναστολής».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «τον Απρίλιο θα δούμε το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας».
Μιλώντας για το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την έκδοση κορονο-ομολόγου, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι «υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Eυρώπης η πρόταση αρκετών κρατών-μελών για τη δημιουργία ευρωομολόγου. Το είχαμε δει στις 24 Μαρτίου στο Eurogroup, όταν οι ΥΠΟΙΚ των χωρών του Νότου υποστήριξαν τη δημιουγία του σημαντικού “όπλου” για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της επικεφαλής της ΕΚΤ, που ήταν φανατικά υπέρ του ευρωομολόγου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «πολύ πιο έντονα τα προβλήματα του κορονοϊού από το 2009, που δεν έχουν να κάνουν με διαρθρωτικά λάθη αλλά με έναν εξωτερικό παράγοντα, μια υγειονομική κρίση. Γι’ αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι όταν τελειώσει η κρίση, οι οικονομίες γρήγορα θα επανέλθουν».
Τόνισε ότι με βάση τα παραπάνω υπάρχουν ακραία σενάρια και για την Ευρώπη, η οποία αναμένεται να έχει ύφεση από 5% έως και 9% του ΑΕΠ, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης, ενώ και για την Ελλάδα υπάρχει σενάριο για ύφεση έως και 3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν προαναγγελθεί, είπε ότι από μια πολιτική μείωσης φόρων «πάμε σε πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών, αν και η στρατηγική ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων δεν αλλάζει».

Τέλος, ερωτηθείς αν συζητείται μείωση μισθών στο Δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

Δημοσίευση στα Social Media