ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αναστολή λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού στο «Αγία Σοφία»

1 min read

Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οικογενειών με παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αναστολή της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες, εκφράζοντας την «ανησυχία και την αγανάκτηση ενός ολόκληρου κόσμου», στην προσπάθειά του να αναδείξει την σοβαρότητα του θέματος, κάνει δραματική έκκληση στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να παρέμβουν άμεσα, με δεδομένο ότι ο κίνδυνος για τους ανήλικους ασθενείς αλλά και τα  βρέφη είναι τεράστιος, αν ληφθεί υπόψιν ότι στο συγκεκριμένο τμήμα προσφεύγουν παιδιά από κατά κανόνα χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να αναταποκριθούν στο κόστος μιας ιδιωτικής κλινικής.

Ο σύλλογος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεδομένου του ιδιάζοντος καθεστώτος το οποίο ισχύει για το αντίστοιχο τμήμα στο “Ωνάσειο Κ.Κ.”, αποτελεί πρακτικά και ουσιαστικά τη μοναδική δημόσια δομή η οποία αντιμετωπίζει περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Κέντρου. Και η σημασία αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη ότι στο συγκεκριμένο Τμήμα προσφεύγουν κατά κανόνα και για λόγους προφανείς παιδιά προερχόμενα από χαμηλού εισοδηματικού προφίλ οικογένειες, οι οποίες δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της νοσηλείας σε κάποια ιδιωτική κλινική ή ακόμη περισσότερο σε παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του εξφωτερικού».

Η συστηματική υποβάθμισή του, όπως επισημαίνεται, η έλλειψη προσωπικού αλλά και κατάλληλων χώρων, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία του. Επιπλέον υπογραμμίζει πως «ο καθορισμός της συγκεκριμένης ΚΕΜ (Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας) ως κέντρο αναφοράς για τον covid – 19 υπήρξε εξαιρετικά ατυχής», ενώ χαρακτηριζει τη στάση της διοίκησης του «Αγίου Σοφία» επιεικώς απαράδεκτη, οδηγώντας αναπόφευκτα στην άκρως επικίνδυνη αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων και λοιπών σοβαρών ιατρικών πράξεων».

Ο σύλλογος ζητά την άμεση και χωρίς χρονοτριβή επαναλειτουργία του Κέντρου και την εξεύρεση μόνιμης λύσης, ώστε να συνεχιστεί η σπουδαία προσφορά του Κέντρου κατά τα τελευταία 30 χρόνια. «Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται πλέον, ενώ επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανήλικους, ακόμη και νεογέννητους, ασθενείς, οι οποίοι εναγωνίως, μαζί με τις οικογένειές τους αναμένουν την επαναλειτουργία του προαναφερθέντος Κέντρου», τονίζουν.

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

«Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το “Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο”, και δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους», υποστηρίζει από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, σχολιάζοντας τη δραματική έκκληση για λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία». Προσθέτει επίσης, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, υποδέχεται όλα τα περιστατικά COVID-19 ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας αναφέρει τα εξής: «Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το “Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο” (ΩΚΚ), κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορονοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη.

Από τη στιγμή που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν, εξετάζεται από ομάδα γιατρών του ΩΚΚ έτσι ώστε αυτά που χρήζουν αντιμετώπισης να πραγματοποιούνται άμεσα. Όλα τα περιστατικά που χειρουργούνται στο ΩΚΚ δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, πραγματοποιούνται δε σε ένα Νοσοκομείο του οποίου η φήμη είναι διεθνής για τις επεμβάσεις καρδιάς.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», υποδέχεται όλα τα περιστατικά COVID-19 ανηλίκων. Αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-COVID προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη Νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού». 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.