ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανάπτυξη βλημάτων επιφανείας-επιφανείας ATACMS στα νησιά του Αν.Αιγαίου: Η υπέρτατη κίνηση αποτροπής

1 min read

Με το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά να ανεβαίνει συνεχώς και με τους φόβους ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν εκτός από τις έρευνες θα επιχειρήσουν και γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αναζητούνται πλέον άμεσες λύσεις ουσιαστικής αποτροπής απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Μέχρι πρόσφατα στα βασικά αποτρεπτικά όπλα του ελληνικού οπλοστασίου ανήκαν πρωτίστως η ΠΑ με αιχμή του δόρατος τα υποστρατηγικά βλήματα cruise τύπου Scalp-EG, τα οποία όπως είναι γνωστό εξοπλίζουν τα μαχητικά Mirage 2000-5Mk II της 331Μ με έδρα την 114ΠΜ στην Τανάγρα, αλλά έχουν σοβαρότατα προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω λήξης των ορίων ζωής των κινητήρων τους.

Η ανάπτυξη πολλαπλών εκτοξευτών MLRS του ΕΣ τα οποία μπορούν να φέρουν τακτικά βλήματα ATACMS MGM-104A αποτελούν ένα ανάλογο όπλο στρατηγικής αποτροπής: Με στόχους ναυατάθμους, αεροδρόμια και στρατηγικά κέντρα στην μικρασιατική ακτή, η μεταφορά ενός αριθμού βλημάτων θα καταδείξει ότι η τουρκική βαλλιστική απειλή δεν μένει αναπάντητη.

Το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών MLRS μπορεί να φέρει δύο τακτικά βλήματα ATACMS MGM-104A. 

Η ανάπτυξη των συστημάτων MLRS φορτωμένα με βλήματα ATACMS MGM-104A σε στρατηγικές θέσεις νησιών του Αν. Αιγαίου σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί κλιμάκωση απειλής ή ακόμη και επίθεση από την Τουρκία, αποτελεί ίσως μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές ταχείας και αξιόπιστης αποτροπής.

Τα συστήματα αυτά δύναται να μεταφερθούν σε λιγότερο από 48 ώρες σε νησιά με αρματαγωγά του ΠΝ μαζί με τα σχετικά φορτία και πυρομαχικά, καθώς η σχετική δυνατότητα έχει δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία σε ασκήσεις των ΕΔ στο παρελθόν.

Ως γνωστόν το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετεί στον ΕΣ σταθμεύει στην ηπειρωτική χώρα και σε περίπτωση πολέμου στόχοι του θα είναι κέντρα διοικήσεως, αποθήκες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συγκεντρώσεις στρατευμάτων κλπ στην Αν. Θράκη.

Η αξιοποίηση ενός οπλικού συστήματος που βρίσκεται στη διάθεση του ΕΣ εδώ και αρκετά χρόνια, ενέχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς είναι ευέλικτο και μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη «βαρύτητα» με ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων μικρού μεγέθους σε χώρους διασποράς σε νησιά του Αν. Αιγαίου σε περίπτωση ραγδαίας κλιμάκωσης.

O ATACMS Blk 1, αποτελεί το όπλο μακρού πλήγματος για το σύστημα

Προορίζεται για την προσβολή «μαλακών» κυρίως στόχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται συγκεντρώσεις στρατευμάτων, ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, προκεχωρημένοι σταθμοί διοίκησης ελέγχου-ραντάρ, θέσεις αντιαεροπορικών όπλων κ.α.

Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα υποστρατηγικό όπλο που δίνει την δυνατότητα στο MLRS να χρησιμοποιηθεί για την αδρανοποίηση ή την καταστροφή ακόμη και στρατηγικών στόχων όπως λιμάνια, αεροδρόμια ή κύρια κέντρα διοικήσεως βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα από τις πρώτες κιόλας ώρες ενός πολέμου.

Tο βεληνεκές αυτού του ημι-βαλλιστικής τροχιάς όπλου είναι 165 χλμ. και το ελάχιστο 25 χλμ. O πύραυλος περιέχει 950 βομβίδια, κατά προσωπικού/κατά ελαφρών στόχων (APAM) M 74. Διαθέτει τρία προγραμματιζόμενα σενάρια απόρριψης των υποπυρομαχικών, ενώ αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητα που έχει ο ATACMS για πτήση προς το στόχο, εκτός της νοητής διαμήκους γραμμής που συνδέει τον εκτοξευτή με το στόχο (off-axis).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός του εκτοξευτή, όταν αυτός χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πύραυλο, από ραντάρ εντοπισμού πυροβολικού, όπως το TPQ-36, ή «-37». Ακόμη το χαμηλό ύψος πτήσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη –έως αδύνατη την αναχαίτιση του από συστήματα ΑΑ!!

O ATACMS διαθέτει προηγμένο σύστημα, ελέγχου καθοδήγησης GCS (Guidance Control Section). Tο GCS παρέχει συνεχώς πληροφορίες για τη στάση του βλήματος και την κίνησή του στο χώρο, μέσω αδρανειακών διατάξεων.

O επεξεργαστής του συστήματος GCS αφού λαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες αναλαμβάνει την τελική καθοδήγηση του βλήματος προς το στόχο. Eκτός από τα παραπάνω, το σύστημα GCS είναι επίσης υπεύθυνο για τη διασύνδεση του FCS του εκτοξευτή M 270 και του βλήματος ATACMS.

To σύστημα ελέγχου παρέχει την ηλεκτρική ισχύ για την ενεργοποίηση των πτερυγίων κατεύθυνσης, τα οποία βρίσκονται στο πίσω μέρος του βλήματος. O χρονικός πυροσωλήνας του πυραύλου είναι ο M219A2. O πυροσωλήνας σε κάποιο καθορισμένο ύψος πάνω από το στόχο, εκρήγνυται και σπάει το αλουμινένιο περίβλημα του πυραύλου, με αποτέλεσμα τη διασπορά των βομβιδίων, η οποία υποβοηθείται σε μεγάλο βαθμό από τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τα ρεύματα του αέρα.

Tα βομβίδια οπλίζονται αυτόματα από την περιδίνηση (spin) που προηγείται της πρόσκρουσής τους στο στόχο. Mε την πρόσκρουσή τους αυτά εκρήγνυνται με δραστική διάμετρο εναντίον προσωπικού τα 15 μ.

Υπενθυμίζεται ότι παραδόθηκαν συνολικά 102 βλήματα από δύο τμηματικές παραγγελίες ενώ ένας έχει εκτοξευτεί στη μοναδική βολή ATACMS από ελληνικό MLRS στις ΗΠΑ στο πεδίο βολής του Aμερικανικού Στρατού στο New Sands του Nέου Mεξικού.

Η ενεργοποίηση τους θα είναι μια κίνηση που θα επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη της απειλής σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας της ΠΑ, τα οποία μπορούν προσφέρουν αξιόπιστη αποτροπή απέναντι σε μια ραγδαία εξελισσόμενη κατάσταση.

Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η εμβέλεια των βλημάτων ATACMS και η ευελιξία του εκτοξευτή Μ270 επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να πλήξει τους στόχους στρατηγικής σημασίας εφόσον απαιτηθεί, ισχυροποιώντας την πεποίθηση στην τουρκική ηγεσία ότι το μήνυμα αποφασιστικότητας της χώρας να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία της δεν είναι κενό νοήματος αλλά έχει άμεση πρακτική εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση ερωτηματικό παραμένει το εάν και κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την πρόθεση να μην υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας, υποβιβάζοντας το επίπεδο αντίδρασης σε παθητική παρακολούθηση των εξελίξεων αλλά αντίθετα να επιδείξει πυγμή και αποφασιστικότητα.

Μόνο έτσι είναι δυνατόν να γίνει εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οπλικά συστήματα αιχμής των ΕΔ όπως οι ATACMS.

Οποιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να κοστίσει…

Οι επιλογές είναι πάντα στο τραπέζι. Η ηγεσία πολιτική και στρατιωτική είναι υποχρεωμένες να είναι έτοιμες για να πάρουν αποφάσεις αν τα πράγματα χειροτερέψουν όπως πολλοί φοβούνται σήμερα με την Τουρκία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.