ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανάλυση Reuters: Σε ενδεχόμενη εκλογή του Biden η Τουρκία θα βρεθεί υπό οικονομική πολιορκία

1 min read

Του Jonathan Spicer

Η Τουρκία πρόκειται να χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος της, εάν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τη στάση των ΗΠΑ ενάντια στις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία.

Επενδυτές και αναλυτές αναφέρουν ότι η πολιορκούμενη τουρκική λίρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αναταραχές που θα προκαλέσει ο Λευκός Οίκος λόγω του Μπάιντεν, εφόσον τραβήξει τη σκανδάλη των μακροχρόνιων κυρώσεων για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Η προφανής δοκιμή των S-400 την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε μια οργισμένη απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Κορυφαίοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών των ΗΠΑ ζήτησαν επίσης κυρώσεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια τουρκική οικονομία που επλήγη από δύο πτώσεις σε τόσα χρόνια.

Ο Ερντογάν υποτιμάει εμφανώς τα κελεύσματα και τις απειλές των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές απειλές έχουν κρυφτεί από τη στιγμή που η Μόσχα έστειλε τα όπλα στην Άγκυρα στα μέσα του 2019, κυρίως επειδή ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιστάθηκε στην τιμωρία του Ερντογάν, με τον οποίο έχει τακτικές κλήσεις, λέγοντας ότι ελπίζει στην λύση του ζητήματος μέσω του διαλόγου.Ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει τους θερμούς δεσμούς του με τον Τραμπ για να επεκτείνει την εξωτερική πολιτική του  στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό το μήνα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γεμίζοντας ορισμένα κενά που άφησε μια αμερικανική υποχώρηση από την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Αλλά η σχέση θα μπορούσε να κρυώσει εάν ο Μπάιντεν, ο δημοκρατικός υποψήφιος, κερδίσει τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.Ασκώντας έντονη κριτική στην Άγκυρα, ο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο υποστήριξε μια νέα προσέγγιση για τον «αυτοκράτορα» Ερντογάν και ανησυχούσε για στενή τουρκική συνεργασία με τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν έκανε συγκεκριμένες δηλώσεις για το ζήτημα πρόσφατα. Η πλατφόρμα του καλεί «όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως μέλη μιας δημοκρατικής συμμαχίας».Η λίρα TRYTOM = D3, μειωμένη κατά 24% φέτος στα χαμηλότερα σημεία όλων των εποχών, αντικατοπτρίζει ήδη εν μέρει τον κίνδυνο του Biden, σύμφωνα με τους επενδυτές. Οποιαδήποτε αποφασιστική ανάκαμψη στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την ψηφοφορία όταν ο Λευκός Οίκος αποφασίσει εάν, και ίσως πώς, να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.«Η νίκη του Μπάιντεν σίγουρα θα αύξανε τον κίνδυνο κυρώσεων των ΗΠΑ… και φυσικά θα έχετε άγχος να επιστρέψετε σε μια ήδη ασταθή χρηματοπιστωτική αγορά που έχει πληγεί από την πανδημία», δήλωσε ο Roger Kelly, επικεφαλής περιφερειακός οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.

Η πτώση της λίρας οφείλεται κυρίως στην εξάντληση των συναλλαγματικών διαθεσίμων στην κεντρική τράπεζα, στον διψήφιο πληθωρισμό και σε αυτό που αναφέρει το Moody’sως κίνδυνος ισοζυγίου πληρωμών.

Ωστόσο, οι εκλογές των ΗΠΑ έχουν αναδυθεί στο παρασκήνιο: η τελευταία πώληση νομίσματος ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν το προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων του Biden στις δημοσκοπήσεις σταθεροποιήθηκε. Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Για ένα γράφημα σχετικά με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών που κλονίζονται από τον κίνδυνο των εκλογών των ΗΠΑ:

Μερικοί επενδυτές λένε τώρα ότι 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν τραβηχτεί από τουρκικά ομόλογα και μετοχές αυτό το έτος, καθώς δεν υπάρχει κανένας υπάρχει καλός λόγος για επενδύσεις, ειδικά μετά την έναρξη της κεντρικής τράπεζας αύξησης του βασικού επιτοκίου της, το οποίο αναμένεται να χτυπήσει το 12% την Πέμπτη.

Αλλά οι κυρώσεις για τους S-400, κάνουν ορισμένους αισιόδοξους να σκεφτούν δύο φορές.

“Ωστόσο, το κανάλι του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο είναι πολύ πιο αδύναμο” υπό τον Μπάιντεν, πρόσθεσε. “Ο Ερντογάν είναι πραγματιστής τύπος. Περιμένω ότι θα δοκιμάσει κάποιου είδους περιστροφή.”

ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε αυτό το μήνα ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά θα τον πιέσει να εγκαταλείψει τη στήριξη των κουρδικών μαχητών στη Συρία και να εκδώσει τον Μουσουλμάνο κληρικό Fethullah Gulen με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος, όπως αναφέρει, ενορχήστρωσε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποβάθμισε την πτώση της λίρας, η οποία είναι κοντά στο 8 έναντι του δολαρίου, και αναμένει ότι η οικονομία της Τουρκίας θα αποφύγει συρρίκνωση αυτό το έτος.

Για ένα γράφημα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής πτώσης της τουρκικής λίρας:

Οι ξένες συμμετοχές του τουρκικού δημόσιου χρέους έχουν μειωθεί στο 3% ενώ ήταν περισσότερο από 25% πριν από πέντε χρόνια. Οι ροές αντιστράφηκαν εν συντομία μετά την αύξηση των ποσοστών έκπληξη του περασμένου μήνα, αλλά το ράλι διακόπηκε από τις εκθέσεις της προγραμματισμένης δοκιμής S-400.

Ένας λογαριασμός αμυντικών δαπανών του Αμερικανικού Σώματος αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) που έχει ως στόχο να τιμωρήσει τις χώρες που ασχολούνται με τη Ρωσία.

Η Γερουσία θα μπορούσε να το περάσει και να το στείλει στον Λευκό Οίκο το συντομότερο τον Δεκέμβριο, θέτοντας τις βάσεις για τον Μπάιντεν ή τον Τραμπ να επιλέξουν ήπιες ή σκληρές κυρώσεις το επόμενο έτος. Το προηγούμενο έτος, η Ουάσινγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της Άγκυρας σε πρόγραμμα των F-35.

Ο Ερντογάν θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την αντίθεσή της στη Ρωσία σε συγκρούσεις τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη ως έλεγχο για το τι μπορεί να κάνει οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο Νικολάι Μάρκοφ, ανώτερος οικονομολόγος στην Pictet Asset Management.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: reuters

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.