ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

12 Μάι 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ για τη συμπαραγωγή της κορβέτας «Θεμιστοκλής»

1 min read

Mια πολύ σημαντική εξέλιξη για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς ανακοινώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ για τη συμπαραγωγή της κορβέτας «Θεμιστοκλής».

Tην 16η Ιουνίου 2020 υπέγραψε η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ που διαχειρίζεται τα ναυπηγεία με την Israel Shipyards Ltd.

Η κορβέτα «Θεμιστοκλής» είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών επιτήρησης των συνόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Επί της ουσίας δεν είναι μία απλή κορβέτα καθώς οι Ισραηλινοί την θέλουν για επιτήρηση μεγάλων περιοχών της Μεσογείου και για προστασία της ισραηλινής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ότι δηλαδή θεωρητικά θα χρειαστεί και στην ελληνική περίπτωση.

Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα Θεμιστοκλής βασίζεται στο δοκιμασμένο σχέδιο της SA’AR 72 και μπορεί να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30 κόμβους. Μπορεί να λειτουργήσει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά για τη διεθνή ανάπτυξη και προώθηση του «Θεμιστοκλή», έχοντας ως κύριους κόμβους παραγωγής την Ελλάδα και το Ισραήλ.

«Ο νέος σχεδιασμός της κορβέτας “Θεμιστοκλής” συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, ισραηλινής και αμερικανικής βιομηχανίας, και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πόλεμου. Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα Θεμιστοκλής μπορεί επίσης να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30kn. Μπορεί να λειτουργήσει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων. Ο “Θεμιστοκλής” περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΟΝΕΧ.

«Για την ONEX Neorion Shipyards και την Israel Shipyards Ltd το όνομα Θεμιστοκλής συμβολίζει τις κοινές αρχές, τον πολιτισμό και τις αξίες των λαών μας, με βάση την ελευθερία, τη δημοκρατία και ισχύς εν τη ενώσει».

Οι υπογραφές μπήκαν στις 16 Ιουνίου.

Tεχνικά χαρακτηριστικά:

Class and type:    Corvette

Displacement:    800 tonnes

Length:    72 m (236.22 ft)

Beam:    10.25 m (33.63 ft)

Draft:    less than 3 m (9.84 ft)

Propulsion:    two MTU 16V1163M94 V16 diesel engines; 5920KW (7939bhp) each

Speed:    

cruise: 18kn
sustained: 28kn
maximum: above 30kn

Range:    5,500 kilometres (3,000 nmi)

Endurance:    21 days

Complement:    

50 officers and crewmen
20 passengers or commandos

Sensors and
processing systems:    IAI Elta EL/M-2258 Advanced Lightweight Phased Array (ALPHA) multi-mission naval radar

Armament:
    
8 RGM-84 Harpoon or Gabriel anti-ship missiles
16 Barak 8 surface-to-air missiles
Otobreda 76 mm naval gun
6 Mark 32 torpedo tubes (Mark 46 torpedoes)

Aircraft carried:    up to AW139 class

Aviation facilities:    15.3 meter helipad and helicopter hangar

Δημοσίευση στα Social Media