ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανακατανέμουν την τράπουλα παροχών – Ενστάσεις θεσμών λόγω αναδρομικών, ΠΔΕ

1 min read

Λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάθεση στις Βρυξέλλες του Προγράμματος Σταθερότητας (δηλαδή του πολυετούς προϋπολογισμού που οφείλει να υποβάλλει η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ), η “τράπουλα” των στόχων και των μέτρων πολιτικής ανακατεύεται και πάλι με κυβερνητική πρωτοβουλία.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κατανομή του δημοσιονομικού χώρου που εμφανίζεται στο εν λόγω σχέδιο (και αναφέρεται αποκλειστικά σε μειώσεις του φορολογικού βάρους στο εισόδημα και στην περιουσία) είναι ενδεικτική. Είπαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και θα αποτυπωθούν στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Τελικά ο “χρόνος” έρχεται πιο κοντά. Αυτό το μήνυμα εστάλη χθες μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το πακέτο παροχών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ότι τελεί υπό οριστικοποίηση η οποία θα γίνει τις επόμενες μέρες, αφού προηγηθούν συζητήσεις “εντός” της κυβέρνησης.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις 120 δόσεις

Η χθεσινή σύσκεψη είχε πάντως ως κεντρικό ζήτημα τις 120 δόσεις για χρέη προς τις εφορίες και  προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τις δόσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στόχος με βάση τις μέχρι στιγμής δηλώσεις είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα στη Βουλή. Αναμένονται, ωστόσο, τη Δευτέρα και οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών για την εν λόγω τελική ρύθμιση (3ήμερη κάθοδος στην Αθήνα για την 3η αξιολόγηση) με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις έως  την ψήφισή τους (όπως έγινε και με τον νόμο Κατσέλη).

Διαπραγμάτευση με θεσμούς

Ουσιαστικά οι ζυμώσεις συνεχίζονται προκειμένου να προετοιμαστεί η θέση του οικονομικού επιτελείου στη διαπραγμάτευση που ξεκινά με τους δανειστές από τη Δευτέρα, αλλά και στη μεγάλη πολιτική “μάχη” που ξεδιπλώνεται την ίδια ημέρα με επίκεντρο το αφορολόγητο.

Επίσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η θέση που θα κρατήσει το διαπραγματευτικό επιτελείο απέναντι στις συστάσεις για άλλα ανοιχτά ζητήματα όπως η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου Κατσέλη, αλλά και η ανησυχία των δανειστών για τη νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Ανησυχία για παροχολογία

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους δανειστές είναι η εντεινόμενη παροχολογία αλλά και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθέτηση μέτρων. Δηλαδή ουσιαστικά σε τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Ενδεχομένως την Παρασκευή, για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι στην περίπτωση του αφορολογήτου θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτήν που ακολουθείται για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων το 2018.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αναδείξει την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης DBRS, αλλά και την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων απομείωσης του χρέους από τον ESM.

Από την άλλη πλευρά, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο περιέχει συνεχή μείωση ως αναλογία του ΑΕΠ του συνόλου των δαπανών, περιλαμβανομένων αυτών για την υγεία και την παιδεία. Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι σε ονομαστική αξία οι δαπάνες αυξάνονται μέσα στα επόμενα χρόνια. Μέτρηση σε τρέχουσες τιμές, πάντως, δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο που έστειλε το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες. Σε αυτό αποτυπώνεται μόνο η δαπάνη ως αναλογία του ΑΕΠ, η οποία δείχνει ότι η όποια άνοδος είναι χαμηλότερη από τη (χαμηλή) αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας…

Ενστάσεις για ΠΔΕ – ανδρομικά

Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τις ενστάσεις τους για την πολύ μεγάλη “λιτότητα” στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και κυρίως για την πολύ μεγάλη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των επενδυτικών δαπανών εν γένει (μειώθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2018). Ο λόγος για ένα γεγονός το οποίο θεωρούν ότι έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ (οι οποίες πλέον αποδεικνύονται και από τα στοιχεία που το ίδιο το Υπουργείο δημοσίευσε και δείχνουν συρρίκνωση της ανάπτυξης) αλλά και ότι ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.

Στο θέμα του δημοσιονομικού χώρου, οι θεσμοί θεωρούν επίσης ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη όχι μόνο για επενδύσεις αλλά και για τη δαπάνη που μπορεί να προκύψει από τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για τρεις μέρες, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό. Εν συνεχεία, θα υπάρξει μια διαβούλευση χαμηλών τόνων μέχρι τις ευρωεκλογές. Τα συμπεράσματα θα φανερωθούν στις 5 Ιουνίου με την ανακοίνωση της έκθεσης προόδου για την 3η  αξιολόγηση που θα εκπονήσει, ως είθισται, η Κομισιόν. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.