ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Σεπτεμβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αναδρομικά: Συνεδρίασε το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αγωνιούν χιλιάδες συνταξιούχοι

1 min read

Η λέξη αναδρομικά… στο προσκήνιο, καθώς στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τέθηκαν οι περικοπές των συντάξεων, της κατάργησης των δώρων στο δημόσιο καθώς και το αν αυτές υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

  • Το ζήτημα συζητήθηκε σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου μετά την απόφαση του 4ου Τμήματος (957/2021), το οποίο την κάλεσε να απαντήσει σε τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

Η απόφαση των δικαστών, η οποία αναμένεται μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, αφορά περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις, που εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει» αναμένοντας την κρίση της Ολομέλειας.

Αυτό που θα κρίνουν οι δικαστές του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου είναι εάν είναι συνταγματική ή όχι η κατάργηση των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων καθώς και η συνέχιση των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεότερου νόμου 4387/2016.

Επιπλέον, θα κριθεί αν η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή αλλά και εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.