ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αναδρομικά 11 μηνών δίνει στους συνταξιούχους το ΣτΕ – Τι θα γίνει με όσους δεν είχαν προσφύγει

1 min read

Έντεκα μήνες αναδρομικά θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει κατά του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να είναι σαφές τι θα γίνει με τους υπόλοιπους.

Για το χρονικό διάστημα των έντεκα μηνών (Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι με βάση τις αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τρίτη.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιώνονται. Δηλαδή για το ενδεκάμηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, θα πάρουν αναδρομικά.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως εξήγησε ανώτατη δικαστική πηγή, επέλυσε νομικά ζητήματα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον, όσων συνταξιούχων το αποφασίσουν τώρα.

Διαβάστε επίσης

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Ομως, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015. Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.