ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αναδίπλωση από τον Αρειο Πάγο για το Μάτι – Παραμένει και συνεχίζει την έρευνα ο εισαγγελέας Ζαγοραίος

1 min read

Αλλαξε απόφαση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μετά τον σάλο που προκλήθηκε από  την παραγγελία της να αναμένουν οι εισαγγελικές αρχές την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για διοικητικό έλεγχο, πριν ολοκληρώσουν τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου, διευκρινίστηκε σήμερα, ότι η παραγγελία της Εισαγγελέως δεν είχε σκοπό να παγώσει τις έρευνες για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς, αλλά στόχευε απλά να καταστεί γνωστό στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο που μετέχει προσωπικά των ερευνών, ότι υπάρχει και η έρευνα της Επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου και να τη λάβει υπόψη του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σήμερα απέστειλε έγγραφο με το οποίο ορίζει ότι ο Ηλίας Ζαγοραίος θα παραμείνει για να ολοκληρώσει την έρευνα για το Μάτι, αν και θα παύσει να είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας στο τέλος του μήνα.

Μεγάλες οι αντιδράσεις

Πολύ μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ληφθεί υπόψη στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, λίγο πριν κληθούν ως ύποπτοι στελέχη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τόνισε στο ΣΚΑΙ ότι: «Εισαγγελική και διοικητική έρευνα δεν μπορούν να τέμνονται. Η δικαστική έρευνα πρέπει να είναι ανεξάρτητη όταν ερευνά ποινικές ευθύνες. Βλέπω παρέμβαση σύμφωνα με την αλληλουχία των γεγονότων και κάνω έκκληση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να σεβαστεί την ανάγκη για απρόσκοπτη εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, χωρίς να εμπλακούν άσχετοι» τόνισε ο κ. Τζαβάρας.

Σε δηλώσεις της το πρωί στον ΑΝΤ1 η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου είπε πως σε 2 με 3 μήνες το πόρισμα θα είναι έτοιμο: «Λειτουργώ αυτόβουλα και ανεξάρτητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπασπύρου προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει κάτι για την παραγγελία της κ. Δημητρίου.

Αδιανόητη χαρακτηρίζει η ΝΔ την είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας πως η εντολή της συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου και αυτό γιατί σύμφωνα με τη ΝΔ όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες» καταλήγει η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που αποτελεί σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κάνει λόγο Το Ποτάμι.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν… Το ‘’όλα στο φως’’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘’όλα στις καλένδες’’. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…» σχολιάζει.

Κατηγορηματικός ότι δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τις φωτιές στο Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης εμφανίστηκε στο ραδιοσταθμό Πρώτο Θέμα ο δικηγόρος συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς Αντώνης Φούσας. «Οι εισαγγελείς πρωτοδικών είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να ασκήσουν διώξεις και δεν παίρνουν από κανέναν εντολές. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούσας.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.