ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ στα Βαλκάνια! – Μετά τις Πρέσπες έρχεται το Κοσσυφοπέδιο…

1 min read


Δύο δεκαετίες μετράει ήδη η μεγαλύτερη ανεπίλυτη διαφωνία της Ευρώπης, και τώρα ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic αναφέρει ότι ήρθε η ώρα να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο.


Αφού η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διευθέτησαν τη γνωστή σύγκρουση μεταξύ τους, η διεθνής πίεση μετατοπίζεται στον Vucic, προκειμένου να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας με τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci. Αυτό θα επέτρεπε και στις δύο πλευρές να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, τουλάχιστον στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).


“Και οι δύο ξέρουμε τι θέλουμε”, δήλωσε ο Vucic, η χώρα του οποίου παραμένει κλειδί σε μια περιοχή που έχει διαλυθεί, πιεσμένη ανάμεσα στα ανταγωνιστικά συμφέροντα δυνάμεων εκτός της βαλκανικής. Η δήλωση του Σέρβου ηγέτη έγινε σε συνέντευξή του στην παγκόσμια διάσκεψη ασφάλειας στο Μόναχο. “Μια λύση του προβλήματος, δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται”.

Παλαιός μαθητής του εκλιπόντος Slobodan Milosevic, ο Vucic δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι αυτό θα είναι εύκολο. Και οι δύο ηγέτες θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους ότι καμία πλευρά δεν θα πάρει όλα όσα επιθυμεί, είπε ο ηγέτης της Σερβίας την Κυριακή.

Ενώ η επιδίωξη της Σερβίας είναι η πιθανή οικονομική ώθηση της ένταξης στην ΕΕ, το Κοσσυφοπέδιο προσπαθεί να εδραιώσει την ανεξαρτησία του την ώρα που η Ευρώπη θέλει να αυξήσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Ο Thaci και ο Vucic είχαν φτάσει κοντά σε μια συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η προοπτική ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ανταλλαγή γης στα Βαλκάνια, το σκηνικό των χειρότερων αγώνων της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε αντιδράσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, αν και οι Η.Π.Α. ήταν πιο δεκτικές στο σχέδιο.

Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες υποστήριξαν την άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, τώρα λένε ότι θα υποστήριζαν οποιαδήποτε θέση έχει το Βελιγράδι. Παρόλα αυτά, η Ρωσία είναι επιφυλακτική στην υποστήριξη οποιασδήποτε συμφωνίας που θα μπορούσε να επιταχύνει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και να μειώσει περαιτέρω το φθίνον περιφερειακό αποτύπωμα της Μόσχας.


newmoney.gr


Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.