ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αμπντουλαχιάν (ΥΠΕΞ Ιράν): Είμαστε “πολύ ικανοποιημένοι” από τον διάλογο Τουρκίας Συρίας

1 min read

Η προσέγγιση Συρίας – Τουρκίας έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον, αλλά έχει την έγκριση της Μόσχας

Το Ιράν είναι «πολύ ικανοποιημένο» από τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdolahian.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας αρχίζουν να αλλάζουν», δήλωσε ο υπουργός που ταξίδεψε στην Τουρκία.

«Νομίζουμε ότι οποιαδήποτε θετική εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών θα είναι ωφέλιμη για την περιοχή μας και τις χώρες μας», πρόσθεσε ο Abdolahian κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu στην Άγκυρα.

Η Τουρκία και η Συρία ξεκίνησαν πρόσφατα την εξομάλυνση των σχέσεών τους που ήταν τεταμένες εδώ και χρόνια. Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε ήδη τον Δεκέμβριο στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, η πρώτη από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη ένταση τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan δήλωσε από την πλευρά του ότι μπορεί να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του Bassar al Assad μετά τις συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και στη συνέχεια Εξωτερικών.

Η Άγκυρα υποστηρίζει εδώ και 12 χρόνια τους Σύρους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Assad.

Ο Cavusoglu είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκόπευε να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του Faisla Mekdad το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Ωστόσο η Δαμασκός δεν φαίνεται να συμμερίζεται την επιθυμία ανοίγματος της Άγκυρας. Ο Assad εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συρο-τουρκικές συναντήσεις που είναι σε εξέλιξη, υπό την αιγίδα της Μόσχας, θα πρέπει καταρχάς να καταλήξουν στο τέλος της (τουρκικής) κατοχής συριακού εδάφους.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει από το 2016 τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στον βορρά που της επέτρεψαν να ελέγχει μια μεθοριακή ζώνη, την κατοχή της οποίας καταγγέλλει η Δαμασκός.

Η δυνατότητα συμφιλίωσης μεταξύ των δυο χωρών θορύβησε τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, τα προπύργια των οποίων βρίσκονται ως επί το πλείστον στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο τουρκικών δυνάμεων.

Το ενδεχόμενο συμφιλίωσης προκάλεσε επίσης την ανησυχία της Ουάσινγκτον, αλλά έλαβε την έγκριση της Μόσχας, που είναι ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής της Δαμασκού.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.