ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Aμερικανοί επιστήμονες: Tο εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19 – Συμφωνούν και οι Ολλανδοί!

1 min read

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προστατευτικό πλέγμα έναντι των επιπτώσεων της Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID), όπως ανέφερε η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Τί έδειξε η έρευνα

  • Σύμφωνα με τα δεδομένα ασθενών από όλο τον κόσμο αναλύθηκαν και το συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι η γρίπη τείνει να οδηγήσει σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, σήψη και θρόμβους.

Επίσης είναι λιγότερο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της Covid-19, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη γνώση για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 37.377 ασθενών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.  Οι ασθενείς στις δύο ομάδες ελέγχθηκαν με κριτήρια που αφορούν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το κάπνισμα ή υποκείμενα νοσήματα.

Η πρώτη ομάδα είχε λάβει το εμβόλιο γρίπης μεταξύ δύο εβδομάδων και έξι μηνών πριν «κολλήσει» Covid-19, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν είχε κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων όπως σήψη, εγκεφαλικά επεισόδια, αναπνευστική ανεπάρκεια, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατος εντός 120 ημερών από τη διάγνωση με Covid-19.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ομάδα που δεν είχε λάβει το εμβόλιο της γρίπης ήταν 20% πιο πιθανό να εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Η πιθανότητα να επισκεφτούν το Τμήμα Έκτακτης Ανάγκης και να έχουν εγκεφαλικά επεισόδια ήταν έως και 58% υψηλότερη, ενώ η σήψη ήταν έως και 45% πιο πιθανή.

Ο δε κίνδυνος θρόμβων ήταν έως και 40% υψηλότερος.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό πώς προστατεύει τους ασθενείς από τα συμπτώματα της Covid-19, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Πάντως, ο επικεφαλής της έρευνας προειδοποίησε ότι, παρά τα προφανή οφέλη, το εμβόλιο της γρίπης «δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο του εμβολίου κατά της Covid-19».

Τι βρήκε νέα μελέτη από την Ολλανδία

Μελέτη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολλανδικών νοσοκομείων βρήκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο ιό.

  • Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε να τα κύτταρα ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρουμανικής καταγωγής καθηγητή λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας Μιχάι Νετέα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσαν ότι “αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων, τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα”.

  • Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ’ εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη. Παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να παρέχει αυτή την αυξημένη προστασία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.