ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αμερικανικό ινστιτούτο: “Η τουρκική πολεμική αεροπορία οδεύει στην άβυσσο”

1 min read

Το σκοτεινό μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και η σαφής υπεροχή της ελληνικής ΠΑ τα επόμενα χρόνια σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο

Σύμφωνα με αμερικανικό ινστιτούτο, η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει μπροστά της πολλά και λίαν επικίνδυνα προβλήματα, τα οποία όμως θα την οδηγήσουν σε πολύ μεγάλους μπελάδες το επόμενο διάστημα.

Σε αντίθεση με την ελληνική πολεμική αεροπορία, (η οποία μετά την παραλαβή των γαλλικών μαχητικών θα και την αναβάθμιση του στόλου των F-16 καθώς και την παραλαβή F-35) θα κυριαρχεί στην Α. Μεσόγειο ολοκληρωτικά πλέον.  

“Η Τουρκία αποκλείστηκε ως γνωστόν από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ αντιμετωπίζει νέες αμυντικές κυρώσεις, καθώς η ηγεσία της δεν γνωρίζει τι λύσεις μπορεί να βρει σε όλα αυτά”, αναφέρει  ο ειδικός επί αμυντικός θεμάτων του ινστιτούτου Gatestone, Μπουράκ Μπεκντίλ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ είχε αποτρεπτική αεροπορική δύναμη τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. 

Το 2020, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TuAF) ήταν στην 21η θέση σε σχέση με τον αριθμό των αεροσκαφών της στον κόσμο. 

Η γνωστή απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 οδήγησε όμως σε δεκάδες χιλιάδες αποτάξεις στρατιωτικών, μέσα στους οποίους ήταν και εκατοντάδες πιλότοι. 

Ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών στην τουρκική πολεμική αεροπορία μειώθηκε από 72 σε 44 σήμερα. 

Ο στόλος των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών παντός τύπου απώλεσε τη μισή του δύναμη σε πιλότους, και από 1.350 που ήταν σήμερα ανέρχεται σε 680 πιλότους. 

Μετά το 2016, είχαμε μαζικές παραιτήσεις και εθελούσιες αποχωρήσεις, που μείωσαν τον αριθμό των μάχιμων πιλότων σε λιγότερους από 400, αποδυναμώνοντας έτσι περαιτέρω τις ικανότητες διοίκησης και λειτουργίας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. 

Η TuAF (τουρκική αεροπορία) έπρεπε τότε να προσλάβει Πακιστανούς πιλότους για να πετάξει με τα μαχητικά F-16. 

Δύο χρόνια μετά την τραυματική απόπειρα πραξικοπήματος και ενώ οι περισσότερες πληγές ήταν ακόμα ανοικτές, η τουρκική αεροπορία ανυπομονούσε να υλοποιήσει την προγραμματισμένη απόκτηση του πιο προηγμένου μαχητικού κόσμου στον κόσμο, του F-35 Lightning II. 

Συνεργαζόμενη στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, η Άγκυρα απέκτησε κρίσιμη πρόσβαση σε στρατηγικές τεχνολογίες αεροδιαστημικής, ενώ κρίσιμα κομμάτια του F-35, που περιλάμβαναν περίπου 1.000 ανταλλακτικά κατασκευάζονταν σε τουρκικός έδαφος, δίνοντας ζωή και χρήμα στην αεροπορική βιομηχανία της χώρας.

Η Άγκυρα δεσμεύτηκε να αγοράσει τουλάχιστον 100 μαχητικά F-35 με εκτιμώμενο κόστος 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ενώ όλα ήταν προγραμματισμένα, ο Ερντογάν προχώρησε με μια απερίσκεπτη κίνηση η οποία έχει εκθέσει την Τουρκία σοβαρότατα, μπροστά στον κίνδυνο να αποδυναμωθεί η πολεμική της αεροπορική δύναμη. Η “ερωτική” του σχέση με το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 έθεσε σε κίνδυνο τη μελλοντική αεροπορική δύναμη της χώρας”, δηλώνει ο Μπουράκ Μπεκντίλ.

Η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει το σύστημα S-400 και η επακόλουθη αναστολή παράδοσης των αμερικανικών αεροσκαφών JSF θα επιφέρει επιβάρυνση ύψους 500-600 εκατομμυρίων δολαρίων στον κύκλο παραγωγής του αεροσκάφους F-35. Θα κοστίσει όμως και στους Τούρκους κατασκευαστές σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια. 

Τι γίνεται όμως με το πιθανό λειτουργικό κόστος για μια χώρα που διεξάγει ασύμμετρους πολέμους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό; 

Η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει μοίρες αεροσκαφών F-16 Fighting Falcons και F-4 Phantom II εναντίον όμως αυτονομιστών Κούρδων μαχητών στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, καθώς και στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. 

Τα περισσότερα  από αυτά τα αεροσκάφη θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια, ανάλογα με τις αναβαθμίσεις τους. 

Η προθεσμία είναι εκεί και υπάρχει μια νέα παράμετρος στην εξίσωση. 

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επέβαλλαν νέες κυρώσεις στην Τουρκία μέσω του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) για την αγορά του συστήματος S-400. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διακόψουν την αποστολή όλων των αμυντικών προϊόντων στην SSB (γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας), ενώ θα εκδώσουν και κυρώσεις εναντίον του Ismail Demir, προέδρου της SSB και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον αμερικανική βοήθεια για τον υπάρχοντα στόλο των F-16 της Τουρκίας. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.