ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αμερικανικά «παιχνίδια» με την κυπριακή ΑΟΖ! Πέρασε «στα ψιλά» η ανακοίνωση που αμφισβητεί ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο..

1 min read

Πέρασε «στα ψιλά» η λιτή αλλά «φονική» ανακοίνωση που αμφισβητεί ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο…

Μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν και η αμερικανική Γερουσία να δείχνουν τη διαφωνία και την τιμωρητική στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, αυτό όμως δεν αποτρέπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να εκφράζει σε τακτά διαστήματα την υποστηρικτική διάθεσή τους απέναντι στον Ερντογάν και στις παρανομίες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Της Κύρας Αδάμ
  • Πηγή newsbreak

Πρόσφατο παράδειγμα, που εντέχνως χάθηκε -για την ώρα- από το προσκήνιο αμέσως, αλλά έχει ήδη καταγραφεί, είναι η λιτή αλλά «φονική» ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αδειοδοτήσει στις αρχές Δεκεμβρίου την αμερικανική εταιρία EXXONMOBIL και την Qatar Energy του Κατάρ για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα τετριμμένα περί σταθερής υποστήριξης της κυπριακής ΑΟΖ και αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αλλά: «Σε περιοχές όπου αλληλεπικαλύπτονται οι διεκδικήσεις θαλάσσιων ζωνών, καλούμε τα μέρη να λύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της Κύπρου σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα και στις δύο κοινότητες».

nb state department2

Με την απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του κ. Μπλίνκεν αμφισβητεί ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο και τούτο διότι η Λευκωσία έχει επισήμως καταθέσει προ πολλού στον ΟΗΕ (ο οποίος έχει επισήμως αποδεχθεί) την κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα οικόπεδα -και το οικόπεδο 5- προς έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον επισημαίνει πονηρά και άσκοπα ότι οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες θα μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες, που είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση της τελικής λύσης του Κυπριακού ως ΔΔ Ομοσπονδία, την οποία «δεν θυμάται» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αποκαλύπτει ακόμα ότι αναμένει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ δυτικά της νήσου «με ειρηνικό τρόπο» (σ.σ.: η Ελλάδα έχει ήδη αποσυρθεί από την ΑΟΖ της στην Αν. Μεσόγειο και έχει αυτοπεριοριστεί δυτικά του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία να «στραγγαλίσει» με την ησυχία της την εναπομένουσα προς οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έδωσε το ελεύθερο» στον πρόεδρο Ερντογάν και στον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ έχουν διαβεβαιώσει ότι οι εταιρίες EXXON MOBIL και Qatar Energy δεν θα μπουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο οικόπεδο 5. «Σε αυτή τη συμφωνία για το οικόπεδο 5 και οι δύο χώρες, ΗΠΑ και Κατάρ, εγγυήθηκαν ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας και οι δύο εταιρίες θα παραμείνουν νότια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» εξήγησε ο κ. Τσαβούσογλου.

nb cavusoglou1

Με άλλα λόγια, η Τουρκία όχι μόνο έχει μοιράσει «την υφαλοκρηπίδα της» με τη Λευκωσία στο οικόπεδο 5, αλλά επιμένει ότι δρα και για τα συμφέροντα του «κράτους της Β. Κύπρου» και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία βεβαίως συνοδεύει αυτές τις δηλώσεις με τις μόνιμες απειλές της ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανένα άλλο κράτος να προχωρήσει σε έρευνες στα τμήματα της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο που θεωρεί δική της.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει αποδεχθεί ευθέως ότι η Κύπρος είναι «άλλο κράτος» και κάνει μόνο του τα κουμάντα του, το θέμα δεν υπάρχει καν. Η Λευκωσία δεν έχει απαντήσει ακόμα, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να διαβουλευθεί με τις δύο εταιρίες, περιμένοντας ακόμα επί ματαίω τις Βρυξέλλες, αν και πότε θα αποφασίσουν να σκεφτούν τους κανόνες για τις πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη συμπεριφορά της στην κατεχόμενη Κύπρο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.