ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αλλαγές έρχονται σε αποδείξεις και τεκμήρια – Τι σχεδιάζεται

1 min read

Αν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν σχεδόν “πιάσει” τα επίπεδα του 2019 το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει και το τρέχον έτος να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση από τα τεκμήρια και την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους και αφού προηγουμένως εξετασθούν τα στατιστικά δεδομένα που θα λάβουν από τις τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της “ζημιάς” για τους πληγέντες κι εφόσον τα στοιχεία δείξουν ότι πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια μέτρα ή παρόμοια, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους η οικονομία ήταν σχεδόν κλειστή.

Με βάση τα ανωτέρω όπως όλα δείχνουν είναι εξαιρετικά πιθανό να παγώσουν τα τεκμήρια για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα οι πληγέντες δεν θα έχουν υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων. Ειδικά προς το τελευταίο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού των ζητούμενων αποδείξεων ακόμα και στη μείωση του πέναλτι 22% που ισχύει για όσους μαζέψουν λιγότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Για ποιους παγώνουν τα τεκμήρια

– Όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2021 χαρακτηρίστηκε με βάση του ΚΑΔ ως πληττόμενη λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COV1D-19 ή ανεστάλη η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής,

– Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020,

– Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2021,

– Ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2021, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.

Για τους ανωτέρω δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια υπό προϋποθέσεις:

Α) Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Β) Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

Γ) Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι ακόμα και εάν υπέστησαν ζημιά και δεν ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ θα φορολογηθούν κανονικά και θα υπολογιστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Παράλληλα στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι είτε να επαναφέρει τη ρύθμιση που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020, είτε να ισχύσει μειωμένο ποσοστό για όσους έχουν πληγεί με παράλληλη μείωση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν. Ωστόσο, δεν εξετάζεται να ισχύσει μικρότερη ποσοστό για τις υπόλοιπες κατηγορίες όπως έγινε για τα εισοδήματα του 2020.

Το πρώτο σενάριο: Φορολογούμενοι 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα Συνεργασία θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Το δεύτερο σενάριο: Όλοι οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδείξεων ίσες με το 20% του εισοδήματος τους. Παράλληλα το πέναλτι 22% περιορίζεται κατά 50% ανάλογα με το ύψους των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρωθεί δηλαδή “πέφτει” στο 11%. 

Σημειώνεται ότι πέρυσι (εισοδήματα 2020) έκπτωση είχε το σύνολο των φορολογούμενων κάτι που δεν φαίνεται να ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή capital

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.