ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αλεξανδρούπολη: Παναγιωτόπουλος – Πάιατ για εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

1 min read

«Η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

«Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το λιμάνι στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021.

Ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον υπουργό ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μέρος από τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως «ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας, εδώ, στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης — για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή».

«Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τη δέσμευσή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος κατά τη θητεία του ως Πρέσβης (σ.σ. η σημερινή ήταν η έβδομη επίσκεψή του στην πόλη) όσο και άλλοι ανώτεροι Αμερικανοί εκπρόσωποι. «Κάθε φορά», τόνισε, «καλωσορίζουμε ένα νέο ορόσημο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας — όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Διότι η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας και την οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας».

Τα σχέδια των Αμερικανικών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το λιμάνι 

Αναφερόμενος στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά κι αυτού της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες».

Απαντώντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εξήγησε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν βλέπουν αυτό το λιμάνι μόνο όπως είναι σήμερα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για το μέλλον» και θέλουν να το αναπτύξουν ως μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα απ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) είναι «ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας».

«Την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το λιμάνι ήταν άδειο. Το μέρος που βρισκόμαστε σήμερα χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος για δοκιμαστικές σωληνώσεις για τον ΤΑΡ. Σήμερα το βλέπουμε να αποκτά και πάλι ζωή και φέτος τα έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η διμερής σχέση

Στην ομιλία του από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης, κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και ιδιαίτερα η αμυντική έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής έχει ενισχύσει και προάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά μας συμφέροντα για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, ωστόσο, «δεν είναι το ταβάνι, αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεων μας αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

«Η σχέση μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεν αφορά μόνο σε υλικό hardware. Αφορά την ισχυρή μας δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο πρέσβης συνομίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες και ενημερώθηκε για τα ελικόπτερα και το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό, αλλά και για την «πολύ θερμή», όπως τού μετέφεραν, υποδοχή που είχαν οι αμερικανικές δυνάμεις τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο.

Για τη θερμή υποδοχή αλλά και την πολύ καλή οργάνωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες μεταφοράς του στρατιωτικού υλικού μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Κρις Γουέλ (Cris Well). «Είχαμε μια εξαιρετική εμπειρία εδώ, στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή, εδώ στο λιμάνι, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες», τόνισε.

Η μεγαλύτερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Αυτό που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Atlantic Resolve είναι η μεγαλύτερη – μέχρι στιγμής – μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και αφορά την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων διαμέσου του συγεκριμένου λιμένα, με τις τελικές περιοχές προορισμού να είναι στα Βαλκάνια.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με την υποδοχή και ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων που χρειάζονταν προκειμένου το Arc Independence να φέρει το υλικό της 1st Air Cavalry Brigade από το Fort Hood του Τέξας και παράλληλα να παραλάβει το υλικό της 1st Combat Aviation Brigade για να επιστρέψει στην Αμερική, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί με την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.

Στο πλαίσιο της αλλαγής των υλικών των δύο σχηματισμών, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναπτύχθηκαν περίπου 1000 τεμάχια υλικού, που έχουν να κάνουν με τροχοφόρα, κοντέινερς, ειδικό εξοπλισμό και φυσικά ελικόπτερα (AH-64 Apache και UH-60 και HH-60 Blackhawk).

Το υλικό της 1ης CAB ήδη φορτώθηκε και αναχώρησε για Αμερική και ένα πολύ μεγάλο μέρος από το υλικό της ACB έχει προωθηθεί προς τον Βόλο, το Στεφανοβίκειο, για τη χειμερινή εκπαίδευση. Εκεί αμερικανικά και ελληνικά πληρώματα θα συνεκπαιδευτούν, σε μια αλληλουχία ασκήσεων και από κοινής εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο μέρος της ταξιαρχίας προωθήθηκε στους χώρους τελικού προορισμού που είναι στη Ρουμανία κατά βάση και κάποιοι λίγοι στη Βουλγαρία.

Παναγιωτόπουλος: «Της Ελλάδας δεν της αρέσει να απειλείται από κανέναν»

«Η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο, ισχυρό και συνεπή σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η συνεργασία και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε με άλλες χώρες της περιοχής μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας πάνω απ’ όλα. Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα είχε και έχει πάντα την ετοιμότητα και τις δυνατότητες να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποτελεσματικά και αποφασιστικά όποτε και εφόσον αυτό απαιτηθεί. Αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός. Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες…».

Τα παραπάνω δήλωσε από την πρωτεύουσα του Έβρου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της άσκησης Atlantic Resolve 2021.

Παράλληλα τόνισε ότι στην προαναφερθείσα βάση η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν «αλλά την ίδια στιγμή της Ελλάδας δεν της αρέσει και να απειλείται από κανέναν» και ως εκ τούτου «εντείνουμε τη διπλωματική προσπάθειά μας προς πάσα κατεύθυνση, εντείνουμε το πεδίο της αμυντικής και στρατηγικής  συνεργασίας, τις συνέργειες με φίλες και σύμμαχες χώρες, ενισχύουμε τις συμμαχίες μας παράλληλα όμως κάνουμε και αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε συνολικά την αποτρεπτική ισχύ των Ε.Δ. μας…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργικότητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αποτέλεσμα της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες δίδουν νέες δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Π.Α.Μ.Θ. και της Β. Ελλάδας.

«Η Αλεξανδρούπολη λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης, τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Εγνατία Οδό και τη σχεδιαζόμενη επέκταση στην περιοχή του νατοϊκού αγωγού καυσίμων. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν μια νέα δυναμική και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για τη χώρα και αυτή η προοπτική είναι πλέον πρόδηλη και ορατή δια γυμνού οφθαλμού… Οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σ’ ένα κάθετο άξονα προς Βορρά για την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, ιδιαίτερα σημαντικό και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μεταξύ άλλων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εμπορικό τμήμα του λιμένα επ’ αφορμή και της παρουσίας πλοίου μεταφοράς σιτηρών, κάτι που όπως είπε σε άλλες εποχές δεν θα ήταν εφικτό λόγω αδυναμίας ταυτόχρονου ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων.

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ εδράζεται σε κοινές αξίες

Παρουσίασε εκτενώς τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ κάνοντας λόγο για δέσμευση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους. «Μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν κατά τρόπο ουσιαστικό στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας και σε κοινές αξίες. Η πρόσφατη υπογραφή στην Ουάσιγκτον του πρωτοκόλλου τροποποίησης αυτής της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών των χωρών μας, αναβαθμίζει τη σχέση μας σ’ ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο με γνώμονα αφενός την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και αφετέρου την περιφρούρηση και προστασία αμοιβαίως της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τη συμβολή του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, «σε όλο αυτό το μεγάλο έργο, τόσο την αναβάθμιση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα όσο και σ’ αυτό που γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ενώ εξήρε και τη συμβολή της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του κ. πρέσβη και των συνεργατών του στη νέα υπογραφή της τροποποίησης της ενιαίας αμυντικής συμφωνίας», η οποία όπως είπε είναι κατά κύριο λόγο συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος «δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 που συμμετέχουμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις και αντίστοιχες ασκήσεις, ένα γεγονός που αναδεικνύει τον ολοένα και αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», συμπληρώνοντας ότι σήμερα «αποδεικνύεται στην πράξη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ, ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν δεσμευτεί κι έχουν τη θέληση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά μ’ όλα τα μέσα τις προκλήσεις και απειλές και να διαφυλάξουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή σαν πάροχοι ασφάλειας και σταθερότητας. Η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης μας θωρακίζει τελικά τις δύο χώρες μας έναντι κάθε απειλής και υποστηρίζει ουσιαστικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.