ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αλεξανδρούπολη: Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ οι επαφές του τζιχαντιστή

1 min read

Ο συλληφθείς που ομολόγησε αρχικά ότι συμμετείχε στον ISIS ισχυρίστηκε ότι ήταν στην αρχή, είδε από μέσα τι συνέβαινε και αποχώρησε διαφεύγοντας από την Συρία, όπως και αρκετοί άλλοι από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Δεν είχε αναπτύξει δράση στην Ελλάδα ή αλλού στην ΕΕ. Στο κινητό του βρέθηκε υλικό με αποτρόπαιες εικόνες

Ως έναν άνθρωπο μάλλον χαμηλής νοητικής στάθμης χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί, από την γενικότερη συμπεριφορά του, τον 32χρονο Σύρο που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη για συμμετοχή στον ISIS και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα.

Τον συγκεκριμένο άντρα τον παρακολουθούσαν καιρό τώρα οι Αρχές και σε όλη του την διαδρομή από την Λέρο που έφτασε πέρυσι με την σύζυγό του και τα παιδιά του έως τις δομές της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης. Ο 32χρονος μπήκε στο στόχαστρο των Αρχών ειδικά όμως τους τελευταίους μήνες, ύστερα από καταγγελία της συζύγου του στις ελληνικές Αρχές, που την κακοποιούσε και είχε αναφέρει πως ήταν μέλος του ISIS.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως είχε στην αρχή συμμετάσχει στην ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση του ISIS, όμως όπως ισχυρίστηκε όταν είδε την κατάσταση από μέσα τρόμαξε και θέλησε να φύγει όπως και έκανε. Αργότερα, άρχισε να αρνείται ακόμα και αυτά που αρχικά παραδέχτηκε, επίσης κατά γενική συνήθεια όσων έχουν εξετασθεί για ανάλογες περιπτώσεις.

Στο κινητό του βρέθηκαν σχετικές φωτογραφίες που τον ενοχοποιούν όμως για την δράση του στη Συρία, ορισμένες από αυτές με εξαιρετικά αποτρόπαιες και φρικιαστικές εικόνες και άλλες με τον ίδιο να ποζάρει ένοπλος.

Στην κατοχή του, εδώ στην Ελλάδα δεν βρέθηκε οπλισμός, ούτε από την πολύμηνη παρακολούθησή του προέκυψε να δραστηριοποιήθηκε κατά το παραμικρό ή να δοκίμασε να αναπτύξει  τρομοκρατικό πυρήνα.  Όπως φαίνεται, λιποτάκτησε από τις τάξεις του ISIS και θέλησε να κρυφτεί στην Ελλάδα φοβούμενος τις συνέπειες της λιποταξίας του.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θεωρούν πως η όποια εμπλοκή του αρχίζει και τελειώνει όπως περιγράφτηκε και ουδεμία άλλη δραστηριοποίηση του υπάρχει ειδικά στην Ελλάδα. Μάλιστα, όταν κατάλαβε ότι θα αντιμετώπιζε κατηγορίες στην Αλεξανδρούπολη, όπου πήγε να κάνει το αίτημα ασύλου και λόγω της καταγγελίας που προϋπήρχε συνελήφθη, αποπειράθηκε ακόμα και να αυτοκτονήσει στο κελί του Αστυνομικού Τμήματος με μία κουβέρτα, όμως τον πρόλαβαν και τον απέτρεψαν οι αστυνομικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές οι περιπτώσεις προσφύγων κυρίως από την Συρία που έχει εξετάσει κατά καιρούς η Αντιτρομοκρατική και έχει βρει στοιχεία στα κινητά τους ότι συμμετείχαν στον πόλεμο με την μία ή την άλλη πλευρά, λιποτάκτησαν και βρέθηκαν στην χώρα μας όχι για σε εντεταλμένη αποστολή αλλά στην πραγματικότητα για να κρυφτούν από τις συνέπειες της λιποταξίας τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες άνθρωποι με παρόμοιο παρελθόν αλλά για κανέναν μα για κανέναν δεν έχει προκύψει ούτε καν η απόπειρα να σχηματίσει πυρήνα τρομοκρατικής δράστης στη χώρα μας ή σε βάρος άλλης χώρας της ΕΕ.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι περιπτώσεις τζιχαντιστών που πέρασαν από την Ελλάδα, πήγαν σε χώρες της Ευρώπης και προκάλεσαν χτυπήματα, ήταν Ευρωπαίοι υπήκοοι και πέρασαν γιατί δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως οι Αρχές των δικών τους χωρών τις ελληνικές Αρχές (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμπαούντ).

Πρόσθετα, συχνά οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικό δίκτυο πληροφόρησης σε δομές φιλοξενίας και σε περιοχές μεγάλων πόλεων που συγκεντρώνονται μουσουλμανικοί πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών, έχουν εντοπίσει άτομα που δεν έχουν προσπαθήσει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν τζιχαντιστικό πυρήνα, αλλά που έχουν προβεί π.χ. σε κήρυγμα και έχουν κάνει τις ανάλογες συστάσεις ή έχουν προβεί σε έγκαιρες ενέργειες διοικητικής απέλασης. Με λίγα λόγια αυτό που τονίζουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει ασφαλής χώρα.

Σε ό,τι αφορά τον 32χρονο Σύρο η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Συνελήφθη χθες (19 Οκτωβρίου 2017) στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, 32χρονος υπήκοος Συρίας, στο πλαίσιο συνεπειών εφαρμογής διοικητικού μέτρου σε βάρος του.

Ερευνάται η συμμετοχή, καθώς και ο βαθμός αυτής σε τρομοκρατικές πράξεις εκτός της ελληνικής επικράτειας κατά το παρελθόν. Ο 32χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.