ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ακρίβεια: Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

1 min read

Από το χωράφι και τη συγκομιδή, στην παραδοσιακή επεξεργασία στο ελαιοτριβείο και στη συνέχεια στην εμφιάλωση και την τοποθέτηση στο ράφι.

Το παραδοσιακό ελαιόλαδο, το «πράσινο» χρυσάφι της Ελλάδας, έγινε πλέον πανάκριβο με αποτέλεσμα να λείπει όλο και περισσότερο από το οικογενειακό τραπέζι.

«Το έπαιρνα 3,60 κι έχει πάει 4,60».

Αυξήσεις σοκ

Μόλις μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 16,6%. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πέρυσι είχε 3,50 ευρώ το λίτρο, φέτος φεύγει από το ελαιοτριβείο με 4,50 ευρώ το λίτρο.

Το ΠΟΠ Μεσσηνίας κόστιζε 3,60, φέτος έχει ανέβει στα 4,60, ενώ το βιολογικό πέρυσι κόστιζε 4,30 και φέτος έχει ήδη αυξηθεί στα 5,30.

Αν σε αυτές τις τιμές προστεθούν τα κόστη για εμφιάλωση και μεταφορά τότε η τιμή του λαδιού είναι απαγορευτική.

Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Πρίφτης που έχει ελαιοτριβείο εξηγεί πως έχει ήδη αυξήσει τις τιμές του κατά 25% για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος.

«Έχουμε φτάσει σε σημείο να γίνεται πλειστηριασμός για το ποιος θα πάρει ανθρώπους να μαζέψουν τις ελιές, το ενεργειακό κόστος τεράστιο πλέον, μιλάμε για αυξήσεις πάνω από 500% και δεν ξέρουμε πού θα μας πάει».

Ο Γιώργος Χιώτης που ήρθε από τη Μυτιλήνη κι άνοιξε σουπερμάρκετ στην Αθήνα τονίζει πως κριτήριο πλέον για τους καταναλωτές είναι η τιμή του λαδιού κι όχι η ποιότητά του.

«Σίγουρα κοιτάν τις προσφορές δεν κοιτάν τόσο πολύ την ποιότητα όσο κοιτάν τώρα την τιμή και δεν το βάζει στο φαγητό ενώ πριν το έβαζε στο φαγητό. Τώρα το βάζει μόνο στη σαλάτα και στο φαγητό βάζει άλλα λάδια».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς λαδιού, οι κύριες αιτίες που συνετέλεσαν στην εκτόξευση της τιμής του λαδιού είναι:

– Η αύξηση τιμής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα

– Οι τιμές των καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα

– Τα μεροκάματα των εργατών

– Οι τιμές του ελαιοτριβείου

– Οι συσκευασίες

– Η διεθνής συγκυρία

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεγάλη ποσότητα και φέτος θα πωληθεί ανώνυμα και χύμα σε Ιταλούς εμπόρους στερώντας την υπεραξία που δημιουργείται από την ελληνική οικονομία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.