ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ακρίβεια – Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις σε ενέργεια & εφόδια για τους αγρότες

1 min read

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος από τις αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και σε γεωργικά εφόδια για τους αγρότες. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Γιώργος Δρόσος, αγρότης στα Φάρσαλα, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

Όπως εξηγούν οι αγρότες, η «εκτόξευση» των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στην άρδευση και τα λιπάσματα, – που οι τιμές τους παρουσιάζουν αύξηση έως και 300%, ενώ υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος έλλειψης -, τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

«Στο ρεύμα υπάρχει αύξηση σε σύγκριση με τις περσινές τιμές της τάξεως του 45%. Αν κάποιος αγρότης πλήρωνε 2.000 ευρώ στο ρεύμα του πέρυσι, τώρα πληρώνει 3.000. Αυτό οφείλεται σε ρήτρα αναπροσαρμογής που προστέθηκε στους λογαριασμούς, και δεν ξέρουμε που αποσκοπεί. Στο πετρέλαιο οι αυξήσεις είναι της τάξης του 50%. Αυτό μεταφέρεται και στο νερό άρδευσης των χωραφιών, με το κόστος να έχει επίσης ανέβει κατά 45%, ενώ υπάρχει και αύξηση στα ναύλα», εξήγησε ο κ. Δρόσος.

«Για τα λιπάσματα αυξήθηκαν οι τιμές, ενώ υπάρχει και έλλειψη γιατί οι εταιρίες που τα παράγουν φοβούνται να παράξουν σε τόσο υψηλά κόστη, και ό,τι λίπασμα υπάρχει στην παγκόσμια αγορά, οι εισαγωγείς επίσης φοβούνται να το εισάγουν. Έλλειψη λίπανσης σημαίνει έλλειψη παραγωγής», συνέχισε ο ίδιος.

«Το κόστος παραγωγής, πχ. στο βαμβάκι ήταν στα 180 ευρώ το στρέμμα, και τώρα θα πάει γύρω στα 250-260 ευρώ. Έχουμε αύξηση των τιμών των αγροτικών αγαθών, αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι παραγωγές φέτος στη χώρα μας ήταν μειωμένες πάνω από 30%», τόνισε κλείνοντας ο κ. Δρόσος.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.