ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άκης Τσελέντης «Οι σεισμοί στη Θήβα θα συνεχιστούν για καιρό, δεν αποκλείουμε τίποτα»

1 min read

Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Θήβα που βρίσκεται σε έξαρση και η οποία έχει ξεκινήσει για περισσότερο από ένα χρόνο στην περιοχή μίλησε , ο καθηγητής Άκης Τσελέντης προειδοποιώντας ότι η ακολουθία αυτή θα συνεχιστεί δίνοντας ίσως και ακόμη μεγαλύτερους σεισμούς

  • Η σεισμικότητα στην περιοχή της Θήβας συνεχίζεται και μάλιστα ακόμα πιο έντονα, τονίζει ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «η ακολουθία μετά τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ που έγινε προχθές, συνεχίζει προς το ανατολικό κομμάτι. Πριν από λίγο καιρό είχαμε το δυτικό κομμάτι κάτω από την Θήβα και μάλιστα το 2020, στις 4 Δεκεμβρίου, η περιοχή έδωσε τον πρώτο σεισμό που ήταν της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Δεν έχουμε στοιχεία. Είναι κάποια στοιχεία στατιστικά που έχει η κάθε ακολουθία, που σε αυτή την περίπτωση δεν μοιάζουν με προσεισμική δραστηριότητα αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα γιατί αυτή η περιοχή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό», αναφέρει στη συνέχεια ο καθηγητής.

Αναλύοντας τους σεισμούς που έχουν δοθεί ιστορικά στην περιοχή ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι, «το 1914 νοτιοανατολικά της Θήβας περίπου στα 20 χλμ., είχαμε 6 Ρίχτερ και με τους σεισμούς των Αλκυονίδων το 1981 είχαμε στο Καπαρέλλι σεισμό 6,2, ενώ και το 1931 είχαμε σεισμό 5,6», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να κρατάμε «κάποια στοιχειώδη επιφύλαξη».

Ο καθηγητής στη συνέχεια εξήγησε ότι στη περιοχή δεν έχει γίνει σωστή δόμηση τονίζοντας, «εκείνο που με ανησυχεί πιο πολύ είναι ότι η Θήβα είναι δομημένη σε εδάφη πολύ άσχημα γιατί υπήρχαν παλιά πολλές ανασκαφές για αρχαιολογικούς λόγους, τα μπάζα πέσανε πάλι πάνω στην επιφάνεια και πάνω σε αυτά οικοδομήσανε σπίτια. Παράλληλα, πολλά σπίτια στην περιοχή έχουν αυθαίρετες προεκτάσεις, όπως υπάρχει επίσης και μεγάλη αυθαίρετη δόμηση. Θέλει πολύ προσοχή για το πώς θα χειριστούμε το θέμα».

  • Ο κ. Τσελέντης είπε ότι η σεισμική ακολουθία αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό «και μακάρι να είναι τόσο μικρή, ή ένας σεισμός της τάξης των 5 Ρίχτερ να γίνει -που δεν είναι απίθανο- ακόμα και αυτός ο σεισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αστοχία στα ήδη ευάλωτα κτήρια τα οποία δεν είναι καλά φτιαγμένα». «Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να γίνει ένας έλεγχος αυτών των κτηρίων, το οποίο είχα προτείνει και στον δήμαρχο», τόνισε.

Τους σεισμούς που γίνονται αισθητοί στην περιοχή εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με τον κύριο Τεσλέντη, δίνουν κατά βάση δυο ρήγματα. Το πρώτο είναι της «Καλλιθέας» -το οποίο ενεργοποιήθηκε αρχικά- και το δεύτερο της «Υλίκης» που βρίσκεται βορειότερα. ]Αυτά τα ρήγματα έχουν ενεργοποιηθεί και το ένα φαίνεται να επηρεάζει το άλλο, αλλά όμως τη μετατόπιση σε μεγάλα ανοίγματα της περιοχής που δίνουν μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ δεν την έχουμε δει και το παρακολουθούμε.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ζει σε μια σεισμογεννή πόλη και πρέπει να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης», κατέληξε ο καθηγητής.

Δημοσίευση στα Social Media