ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ακίνητα Ράλι ανόδου το 2019! Αυξήθηκαν οι τιμές κατά 6,5%

1 min read

Με άνοδο της τάξης του 6,5% στο σύνολο της επικράτειας στις τιμές ακινήτων μάς αποχαιρέτησε το 2019. Αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βγάλουν… λαγούς από το καπέλο για να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, οι τιμές πώλησης των ακινήτων διατήρησαν την ανοδική τους πορεία τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εάν, δε, γίνει σύγκριση με το 2018, τότε καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 8,2%. Τα στοιχεία αυτά σαφώς συνδέονται με τις προσδοκίες που καλλιέργησαν τα πρώτα μέτρα και οι εξαγγελίες για την τόνωση της οικοδομής, αλλά και από την ώθηση που έδωσε η ζήτηση Airbnb και Golden Visa.

Την ίδια στιγμή, η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων της Αθήνας. Στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει παρατηρείται μια σταθερά αυξητική τάση στην αξία των ακινήτων. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η περιοχή του Γουδή, καθώς καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 57,7%, συγκριτικά με το 2018, στη μέση τιμή προσφοράς ανά τετραγωνικό. Ακολουθούν η Αλεξάνδρας (Μουστοξύδη, Λόφος Φινοπούλου, Γκύζη) με αύξηση 44,4% (1.104 ευρώ/τ.μ.), τα Εξάρχεια (Μουσείο, πλατεία Εξαρχείων) με αύξηση 39,9% (1.489 ευρώ/τ.μ.) και τα Ιλίσια με 39,5% (1.346 ευρώ/τ.μ.).

Αύξηση των πράξεων κατά 30%-35%

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα θα δουλέψουν οι ορκωτοί εκτιμητές, οι οποίοι θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι, πάντως, ειλημμένη η απόφαση να μην οδηγήσει αυτή η άσκηση σε επιβαρύνσεις στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν τους λοιπούς φόρους ακινήτων, δηλαδή για αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές, τα τεκμήρια διαβίωσης και τα περιουσιακά όρια για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, όπως επίσης τα πάσης φύσεως τέλη που συνδέονται με αυτές.

Σύμφωνα με μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, τον τελευταίο μήνα οι πράξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%-35%, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις επερχόμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

175.000 ευρώ η αντικειμενική αξία

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου στις περιοχές όπου αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι κληρονομιές ακινήτων θα κοστίζουν από το 2020 ακριβότερα. Για παράδειγμα, γονέας θέλει να μεταβιβάσει µε γονική παροχή στον γιο ή στην κόρη του την πλήρη κυριότητα ενός νεόδμητου διαμερίσματος πρώτου ορόφου 100 τ.μ. στην περιοχή του Χολαργού, όπου σήμερα η τιμή ζώνης είναι 1.750 ευρώ.

Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι σήμερα 175.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 2.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ και ο φόρος γονικής παροχής διαμορφώνεται στα 500 ευρώ. Προκύπτει, όμως, και αύξηση των εξόδων μεταβίβασης, με το συνολικό κόστος από τα 1.750 ευρώ να εκτινάσσεται στα 2.500 ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.