ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ακίνητα: Κίνδυνος ακύρωσης για μεταβιβάσεις δωρεές Σε ομηρία ιδιοκτήτες ακόμη και για… ένα τετραγωνικό

1 min read

Για το πώς μπορεί η διαφορά ακόμη κι ενός τ.μ. να μπλοκάρει αγοραπωλησίες αλλά και μεταβιβάσεις και γονικές παροχές εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Για τη σύνταξη οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης, ο μηχανικός θα ελέγξει αν υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας και τις πραγματικές διαστάσεις της κατοικίας. Αν υπάρχει ακόμα και μικροδιαφορά, εκτός από την πολεοδομική τακτοποίηση, απαιτείται και η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης τροποποίησης της αρχικής πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, βάσει νέας κάτοψης του ορόφου, η οποία θα πρέπει να συνυπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων, καταστημάτων, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης της πολυκατοικίας, και ας μην έχουν απολύτως καμία σχέση μαζί σας»  τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Αυτό όμως, όπως είπε, «είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα, που ανήκουν σε μέχρι χθες ανυποψίαστους ιδιοκτήτες, να έχουν καταστεί εκτός συναλλαγής γιατί η νομοθεσία δεν δίνει το δικαίωμα να επιλύσουν το πρόβλημα εκείνοι που πράγματι θίγονται από αυτό, διορθώνοντας μονομερώς τη λανθασμένη πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου σε ό,τι τους αφορά».

Το παράδειγμα

Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, λιγότερο από 60 ημέρες πριν από το τέλος του χρόνου, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων διαμερισμάτων, αλλά και γραφείων και καταστημάτων, έχουν περιέλθει σε απόγνωση, ζητώντας από τους αρμοδίους την άμεση λύση του προβλήματος.

  • Προκειμένου να γίνει κατανοητό το πρόβλημα (το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να μη γνωρίζουν και θα βρουν αργά ή γρήγορα μπροστά τους) ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ παραθέτει ένα παράδειγμα:

Ένας ιδιώτης αγόρασε με συμβόλαιο του 1985 ένα διαμέρισμα σε τετραώροφη πολυκατοικία με δύο διαμερίσματα ανά όροφο, εμβαδού 110 τ.μ. το καθένα, και σήμερα θέλει να το πουλήσει (ή να το κάνει γονική παροχή στα παιδιά του). Μαθαίνει για πρώτη φορά από τον μηχανικό που κάλεσε για να το μετρήσει, προκειμένου να φτιάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», ότι το διαμέρισμά του δεν είναι 110 αλλά 112 τ.μ., δηλαδή δύο τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο (ή και μικρότερο!) από ό,τι αναφέρεται στα σχέδια και στην πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Από αυτόν μαθαίνει και ο εμβρόντητος γείτονάς του πως το διαμέρισμά του έχει εκ κατασκευής δύο τετραγωνικά μέτρα διαφορά από τα σχέδια και το συμβόλαιό του.

Τι πρέπει να γίνει

Με τη σημερινή νομοθεσία ουδείς από τους δύο μπορεί να προβεί σε αγοραπωλησία ή γονική παροχή των διαμερισμάτων τους, εκτός κι αν, όπως προαναφέρθηκε, υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου, κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο.

Κι αυτός είναι ο λόγος που η ΠΟΜΙΔΑ και οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης να νομοθετηθεί άμεσα δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης -διόρθωσης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, όταν υπάρχει διαφορά με γειτονική ιδιοκτησία, όπως ακριβώς ισχύει ήδη από το 2017, όταν η διαφορά στο εμβαδόν του διαμερίσματος προέρχεται από επέκτασή του σε παρακείμενο κοινόχρηστο χώρο, συνήθως σε διάδρομο ορόφου κ.λπ.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το πρόβλημα έχει γίνει κατανοητό από τους αρμοδίους, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχεδιαστεί ή δοθεί κάποια λύση.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα παραμένει, και εξαιτίας του μπλοκαρίσματος των αγοραπωλησιών αλλά και των γονικών παροχών δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο, το θέμα αφορά πάνω από 50.000 ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μεσίτες σε όλη τη χώρα, που εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.