ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αίσιο τέλος στην υπόθεση των τεσσάρων ελληνικών δεξαμενόπλοιων που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των Αμερικάνων

1 min read

Αίσιο τέλος φαίνεται ότι θα έχει η υπόθεση των τεσσάρων ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων που μπήκαν στη μαύρη λίστα των αμερικάνικων αρχών καθώς μετέφεραν πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Η θετική έκβαση φαίνεται να προκύπτει μετά και από την συνάντηση που είχε χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. Θεόδωρος Βενιάμης, με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στην πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα.

Στη συνάντηση ο κ. Pyatt εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πλοία ελληνικών συμφερόντων θα έχουν αίσια έκβαση ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις των σχετικών εταιρειών για παύση κάθε εμπορικής δραστηριότητας με τη Βενεζουέλα, ενώ ο κ. Βενιάμης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική ναυτιλία προσβλέπει στις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Η ελληνική ναυτιλία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ για απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με την Βενεζουέλα και άλλες χώρες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) η οποία εκδόθηκε μετά από συνάντηση.

Ειδικότερα ο κ. Βενιάμης σημείωσε εμφατικά ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, όπου η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη μεταφορά του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου των ΗΠΑ, προσφέροντας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες. Επίσης, επαναβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη αμοιβαία επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων αυτών και σφυρηλάτηση ακόμη δυνατότερων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ δήλωσε απερίφραστα ότι η ΕΕΕ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου διοχετεύει ανελλιπώς στα μέλη της πληροφορίες για την επιβολή περιοριστικών μέτρων / κυρώσεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη κατά συγκεκριμένων χωρών, καλώντας τα να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για την εφαρμογή όλων των σχετικών οδηγιών.

Ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν αυστηρά τις οδηγίες τους σχετικά με την Βενεζουέλα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πλοία ελληνικών συμφερόντων θα έχουν αίσια έκβαση ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις των σχετικών εταιρειών για παύση κάθε εμπορικής δραστηριότητας με τη Βενεζουέλα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου το Office of Foreign Assets Control (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια με την κατηγορία ότι μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Τα δεξαμενόπλοια και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες οι οποίες μπήκαν στην ειδική λίστα «Specially Designated Nationals List» ήταν:

-Το δεξαμενόπλοιο Voyager I, σημαίας Νησιών Μάρσαλ, το οποίο συνδέεται με την εταιρεία Sanibel Shiptrade Ltd και με τη διαχειρίστρια εταιρεία NGM Energy.

– Το Chios I, σημαίας Μάλτας, 149999 dwt, που συνδέεται με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Seacomber Ltd και τη διαχειρίστρια Dynacom Tankers Management.

– Το δεξαμενόπλοιο Seahero, σημαίας Μπαχάμες, 157844 dwt, το οποίο συνδέεται με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Adamant Maritime Ltd με διαχειρίστρια εταιρεία την  Thenamaris Ships Management και

– Το Athens Voyager σημαίας Παναμά που συνδέεται με την πλοιoκτήτρια εταιρεία Afranav Maritime Ltd, με διαχειρίστρια εταιρεία την Chemnav Shipmanagement Ltd. Το πλοίο είναι μεταφορικής ικανότητας 105.614 dwt.

Επίσης το OFAC ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και αποσκοπούν σε μια θετική αλλαγή συμπεριφοράς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι η κατάργηση των κυρώσεων είναι διαθέσιμη για άτομα και οντότητες οι οποίοι προχωρούν σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, αρνούνται να συμμετάσχουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλούν κατά των καταχρήσεων που διαπράχθηκαν από το παράνομο καθεστώς Μαδούρο, να παύσουν να εμπλέκονται στο πετρέλαιο, το χρυσό, τα οικονομικά ή την άμυνα και την ασφάλεια, τομείς της οικονομίας της Βενεζουέλας.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες με ανακοινώσεις οι τρεις από τις τέσσερις διαχειρίστριες εταιρείες (NGM Energy, Dynacom και Thenamaris) δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν πολιτική αποχώρησης από τα φορτία αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.