ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αίγυπτος: Μήνυμα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα – «Να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη»

1 min read

Η Αίγυπτος διαμήνυσε μέσω του Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν δέχεται την παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη και πρέπει να αποχωρήσουν.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι δέχθηκε τη Δευτέρα τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), Abdoulaye Bathily.

Ο Σούκρι εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη του Καΐρου για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη και την κεντρική θέση και την αμεροληψία του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, που τον βοηθά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μερών στη Λιβύη και στη διεθνή κοινότητα».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την ανάγκη διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση και να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες του λιβυκού λαού.

Ο Σούκρι τόνισε επίσης την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η Τουρκία διατηρεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα. «Η Αίγυπτος δεν ανέχεται την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη».

Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας εξέφρασαν την απόρριψή τους για την ενεργειακή συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες κατηγόρησαν την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία».

Ο Σούκρι και ο Δένδιας είπαν ότι η «απερχόμενη» Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη είναι παράνομη από τις 24 Δεκεμβρίου και δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Πηγή: Libya Review

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.