ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αγώνας διαρκείας μέχρι τη δικαίωση: Κατατέθηκε η προσφυγή των συνταξιούχων για τα αναδρομικά

1 min read

Οι προσφεύγοντες επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα κλεμμένα αναδρομικά των συντάξεων κατατέθηκε χθες από τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη εκ μέρους του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και άλλων τριών συνταξιουχικών οργανώσεων, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στο φύλλο της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της πιλοτικής δίκης που είχε προκαλέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διά του ΕΦΚΑ, με την οποία κρίθηκε ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά ποσά συντάξεων λόγω των περικοπών που είχαν υποστεί με τους νόμους 4051 του 2012 και 4093 του 2012, και την κατάργηση των δώρων των εορτών και επιδόματος αδείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους μόνο για το διάστημα από τις 11 Ιουνίου 2015 έως τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 (νόμος 4387).

Οι προσφεύγοντες επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφενός, ως προς το σκέλος που με αυτήν κρίθηκε ότι οι κρατήσεις των νόμων 4051 του 2012 και 4093 του 2012 στις κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι νόμιμες για το διάστημα μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387 του 2016 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και, αφετέρου, ως προς το σκέλος που δεν καταβάλλονται ποσά συντάξεων για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως τον Μάιο του 2015 για όσους συνταξιούχους άσκησαν αγωγές μετά την 10ή Ιουνίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε καν την απόφαση του ΣτΕ στην ολότητά της, καθώς, αντί να επιστρέψει στους συνταξιούχους αναδρομικά συνολικού ύψους 3,9 δισ ευρώ, προχώρησε σε μία αυθαίρετη ερμηνεία, απέκλεισε τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα και έδωσε τελικά, ασθμαίνοντας, 1,4 δισ ευρώ.

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η κυβέρνηση θα κληθεί να τους επιστρέψει ποσό που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, εάν κριθεί ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί τις περικοπές, ή 1,5 δισ ευρώ επιπλέον, εάν κριθεί ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά μόνο στους περίπου 400.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές.

Εξάλλου, για τις 15 Ιανουαρίου 2021 έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση στο ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων για την επιστροφή των «ψαλιδισμένων» αναδρομικών, με την απόφαση να αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα τόσο στο κοινωνικό όσο και στο δικαστικό πεδίο, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του εισοδήματος των συνταξιούχων, το οποίο κατακρεουργήθηκε από την εφαρμογή των Μνημονίων» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ.

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.