ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

19 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αγωγή για θάνατο δημοσίου υπαλλήλου από κορωνοϊό – Η οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου διεκδικεί 200.000 ευρώ

1 min read

Οι ενάγοντες στρέφονται κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας


Αποζημίωση για το θάνατο 63χρονου εργαζομένου που κόλλησε κορωνοϊό στη δουλειά του και πέθανε, διεκδικεί η σύζυγος και τα παιδιά του, ως εύλογη ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Πρόκειται για την πρώτη αγωγή αποζημίωσης 200.000 ευρώ, η οποία θα συζητηθεί στις 24 Μαρτίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας και στρέφεται κατά του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, στην αγωγή που υποβλήθηκε από τον δικηγόρο Χρήστο Λυντέρη, οι συγγενείς του άτυχου 63χρονου υποστηρίζουν πως μολύνθηκε και πέθανε «εξαιτίας ολέθριων και παρανόμων σφαλμάτων και παραλείψεων σχετικά με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που έπρεπε να εφαρμόζονται για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού Covid-19 στον χώρο εργασίας, για τα οποία είναι αποκλειστικά υπαίτιος ο εργοδότης – εναγόμενος δήμος, δια των αρμοδίων οργάνων του».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 63χρονος είχε προσληφθεί λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί, με 8μηνη σύμβαση και μηνιαίο μισθό μόλις 677 ευρώ μικτά. Μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και απεβίωσε μέσα σε 28 ημέρες.

Τι αναφέρει η αγωγή
Η οικογένεια του 63χρονου εργαζόμενου στο Δήμο Νέας Ιωνίας αναφέρουν στην αγωγή:

Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ περί διαχείρισης κρούσματος λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 (Covid-19) για τους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα, ο Δήμος Νέας Ιωνίας δεν είχε φροντίσει να διαθέτει, αν και ήταν υποχρεωμένος, συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επαγγελματικού χώρου σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους λειτουργίας του.
Κατά παράβαση του παραπάνω πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, ο συντονιστής διαχείρισης covid 19 και ο αναπληρωτής αυτού, που είχαν οριστεί από τον Δήμο, ουδέποτε φρόντισαν για την εξασφάλιση ασφαλούς χώρου εργασίας, ουδέποτε μερίμνησαν -τουλάχιστον στον χώρο εργασίας του εργαζομένου- για την τήρηση των μέτρων ειδικά έναντι όσων τα παραβίαζαν και ούτε κανείς εκ των εργαζομένων γνώριζε καν την ύπαρξη τους και τις αρμοδιότητες που διέθεταν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του εναγομένου δήμου (υγειονομικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία, κλπ.) ουδόλως φρόντισαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 εντός των υπηρεσιών του δήμου όπου εργαζόταν και ο 63χρονος υπάλληλος , δηλαδή δεν φρόντισαν για την επιβολή των νομίμων διοικητικών προστίμων στους παραβάτες της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, αλλά απεναντίας υπήρχε ένα καθεστώς απόλυτης ανοχής των παραβατών, με αποτέλεσμα όσοι δεν φορούσαν μάσκα να το κάνουν απροκάλυπτα θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των υπολοίπων εργαζομένων, κάτι που συνέβη στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου.

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media