ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άγκυρα: «Αν κάνετε εμπάργκο στα F-35 εμείς θα κάνουμε εμπάργκο στο δολάριο»

1 min read

Η Άγκυρα ξεκαθάρισε σήμερα στους Αμερικανούς ότι σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 όχι μόνο θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της απέναντι στις ΗΠΑ αλλά θα διακόψει από τις εμπορικές συναλλαγές της το αμερικανικό δολάριο.

Nόμιμα δικαιώματα προφανώς εννοούν οι Τούρκοι αποζημιώσεις και ρήτρες που θα οφείλουν οι Αμερικανοί σε περίπτωση που οριστικά αποφασίσουν να μην συνεχίσουν με τους Τούρκους το πρόγραμμα των F-35

Ήδη χθες είχε κάνει σχετική δήλωση επ’ αυτού ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ ο οποίος είπε:

«Ο ρόλος του δολαρίου ως νομίσματος για τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές υποχωρεί»

«Η Ρωσία συζητά εδώ και καιρό την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει εθνικά νομίσματα για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, το Ιράν και την Κίνα»

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι τα προβλήματα με τις ΗΠΑ, που συνέβαλαν στην πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό, θα επιλυθούν, όμως η Ουάσινγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να επηρεάσει την τουρκική Δικαιοσύνη.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε σε συνέντευξη Τύπου πως η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της, αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα.

Η λίρα, που αφού έφθασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (1:7,24) σημείωσε άνοδο, θα συνεχίσει να ανακάμπτει, είπε.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση μιας διπλωματικής διένεξης.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε επίσης πως δεν έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Καλίν είπε ακόμη πως η Τουρκία θα λάβει θετική θέση ως προς τη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα προκειμένου να διαφύγει από την πίεση του δολαρίου.

Η ιστορία με το δολάριο έχει κουράσει σειρά μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, όπως Κίνα,Ρωσία, ΕΕ (Γερμανία) αλλά και περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν.

Όλοι τους έχουν καταλάβει ότι δεν έχει σημασία αν διαθέτουν όλα τα φόντα για μια μεγάλη οικονομική ανάπτυξη καθώς το παιχνίδι δεν παίζεται με τίμιους όρους.

Το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι το δολάριο και όποτε οι ΗΠΑ νιώθουν απειλή τότε… τραβάνε μερικές κυρώσεις, διακόπτουν δηλαδή την ροή του χρήματος στις χώρες που θεωρούν επικίνδυνες για την ηγεμονία τους.

Αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν καθώς κανείς δεν διέθετε μια τέτοια προθεσμοθετημένη οικονομική ισχύ.

Έτσι η «τράπουλα» είναι «σημαδεμένη» εξ’αρχής υπέρ των ΗΠΑ. Αυτό το έχουν καταλάβει οι περισσότεροι πλέον και ήδη έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση σχεδιασμών προς αποδολαριοποίηση. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Χρειάζονται πολλά χρόνια και μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν…

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.