ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αγκάθι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη συμφωνία για το Brexit

1 min read

Η συμφωνία κινδυνεύει εξαιτίας της βρετανικής αοριστίας για το τι θα γίνει στη μεταβατική περίοδο, προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται Βρυξέλλες και Λονδίνο για τα δικαιώματα των πολιτών  κατά τη μεταβατική περίοδο του Brexit, την ώρα που – σύμφωνα με το Politico – η ΕΕ προειδοποιεί ότι η συμφωνία για το Brexit κινδυνεύει εξαιτίας της βρετανικής αοριστίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει στη Βρετανία ένα μεταβατικό καθεστώς έως τα τέλη του 2020 μετά το Brexit. Η Ένωση θέλει τα τρία εκατομμύρια πολίτες της να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα έως το τέλος αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι άφησε να εννοηθεί πως οι Ευρωπαίοι πολίτες που έρχονται στη Βρετανία μετά τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο και ίσως χάσουν κάποια δικαιώματα.

«Ξεκαθαρίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των ανθρώπων που ήρθαν πριν από την αποχώρησή μας και αυτών που θα έρθουν όταν θα γνωρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ» δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προς την Κίνα.

Σε αυστηρό τόνο,  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι η ελευθερία μετακίνησης είναι προϋπόθεση για διαρκή πρόσβαση στην ενιαία αγορά κατά τη μεταβατική περίοδο που θα διευκολύνει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σχετικέ με τη διαφαινόμενη σύγκρουση, αξιωματούχος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Politico ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σχέση του με την Ευρώπη μετά το Brexit είναι τόσο αόριστη ώστε οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να θέσουν λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις κατά την τελική φάση των συνομιλιών, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οι συνομιλίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να μείνει χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια πριν από την επίσημη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι η 29η Μαρτίου 2019.

«Βασικά, όλα όσα έχουμε μέχρι τώρα είναι αρνητικά: όχι ενιαία αγορά· όχι τελωνειακή ένωση· όχι Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», είπε στο Politico ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Ξέρετε, όλες τις κόκκινες γραμμές. Φοβούμαστε όλο και περισσότερο πως η Τερέζα Μέι και οι Βρετανοί δεν θα μας δώσουν μια καλή εικόνα για την κατεύθυνση της μελλοντικής σχέσης».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.