ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αδίστακτοι οι δανειστές για την πρώτη κατοικία!

1 min read

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για παράταση του πλαισίου προστασίας. Τα σενάρια για έναν συμβιβασμό

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών για το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο χρόνος πιέζει αφόρητα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εκπνέει στις 30 Απριλίου και το Πτωχευτικό Δίκαιο, που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους, πρόταση που απέρριψαν κατηγορηματικά οι δανειστές.

Πρωτοβουλίες

Πηγές με γνώση των συζητήσεων με τους θεσμούς αναφέρουν ότι, παρά τις σκληρές αντιρρήσεις που εξέφρασαν τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι θεσμοί όσον αφορά το αίτημα της Αθήνας για παράταση του ισχύοντος νόμου (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) έως το τέλος του 2020, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και εκτιμάται ότι η παράταση θα έχει χρονικό ορίζοντα τριών – τεσσάρων μηνών.

Κι αυτό προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον χρόνο -η κρίση του κορονοϊού έχει πάει πίσω μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες- να καταλήξει στο τελικό σχέδιο του νέου Πτωχευτικού και να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούλιο. Εξάλλου, τον Αύγουστο εκ των πραγμάτων δεν γίνονται πλειστηριασμοί, καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Το νέο πτωχευτικό καθεστώς που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στηρίζεται εν πολλοίς στη νέα κοινοτική οδηγία «της δεύτερης ευκαιρίας», ωστόσο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.

Εισάγει πρώτη φορά στη χώρα μας την πτώχευση φυσικών προσώπων και δίνει την ευκαιρία απαλλαγής, μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας, από τα χρέη σε δύο χρόνια από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ορίζει πουθενά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσής της από τον πλειστηριασμό (σ.σ.: δηλαδή από τη ρευστοποίηση της περιουσίας), εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.