ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΑΑΔΕ: Υψηλά ποσοστά φορολογικών παραβάσεων των πρατηρίων καυσίμων – Το ποσοστό νοθείας

1 min read

Φορολογικές παραβάσεις σε ένα στα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου διαπίστωσαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε ελέγχους που έκαναν μέσω του συστήματος εισροών-εκροών, ενώ νοθεία διαπιστώθηκε στο 11% των δειγμάτων που εστάλησαν για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Η ΑΑΔΕ σημειώνει, πάντως, ότι «το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει το εν γένει ποσοστό φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου καυσίμων στον κλάδο αυτό, δεδομένου ότι οι σχετικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στα πρατήρια που είχαν επιλεγεί για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας».

Έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων

«Ο αριθμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων, που ελέγχθηκαν πανελλαδικά, με βάση το σύστημα εισροών-εκροών και την αξιοποίηση πρόσθετων πληροφοριών, ανέρχεται σε 546. Από τις ολοκληρωμένες υποθέσεις την 31-12-2018 έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 181 οντότητες (ποσοστό παραβατικότητας 33,2% επί του συνόλου των ελέγχων)», σημειώνεται,

Στις φορολογικές παραβάσεις συγκαταλέγονται – μεταξύ άλλων – περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού και μη έκδοσης παραστατικών που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων.

«Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η αποκρυβείσα ύλη, που έχουν διαπιστώσει οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ανήλθε σε περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει η ΑΑΔΕ.

Στις τελωνειακές παραβάσεις συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή ασφράγιστες υπέργειες δεξαμενές, μη κανονικά δείγματα καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις των προϊόντων και των μέσων μεταφοράς. Μόνο οι κατασχέσεις των πετρελαιοειδών ανέρχονται σε πάνω από 106.000 λίτρα.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.

Έλεγχοι σε πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο

Η ΑΑΔΕ έκανε ελέγχους και σε πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο. «Σε 422 περιπτώσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 138 οντότητες, ποσοστό 32,7% και έχουν δεσμευτεί 9.665 κιλά υγραέριο».

Έλεγχοι δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους

Σε πολλές περιπτώσεις, η ολοκλήρωση των ελεγκτικών ενεργειών απαιτεί την αποστολή δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια χημικής ανάλυσης.

«Για το 2018, οι Τελωνειακές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση 1.869 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 206, ποσοστό μη κανονικότητας 11%. Στα μη κανονικά δείγματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένου με πετρέλαιο θέρμανσης, με άλλα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, με νερό ή υπόστημα και βενζίνες νοθευμένες με άλλες βενζίνες χαμηλών οκτανίων, με ελαφρά λάδια, με νερό, με αιθανόλη».

Δείτε εδώολόκληρη την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.