ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
6 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο οπλισμός του Ρωσικού Stealth μαχητικού SU-57 προβληματίζει το ΝΑΤΟ

1 min read

Οι επαΐοντες συμφωνούν ότι το 5ης γενιάς ρωσικό μαχητικό Su-57  δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος, αλλά ένα πλήρες μαχητικό συγκρότημα που περιλαμβάνει τα πλέον «έξυπνα» οπλικά συστήματα, τα οποία προς το παρόν είναι απόρρητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, τα πυραυλικά συστήματα του μαχητικού θα μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων με ακρίβεια μόλις ολίγων μέτρων, τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους θα είναι σε θέση να αποφύγουν τις παρεμβολές ραντάρ του εχθρού και να εξουδετερώσουν τα αντιαεροπορικά του συστήματα.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του  Su-57 προστατευμένος σε κατάλληλο περίβλημα είναι ανθεκτικός σε εξωτερικές ραδιο-ηλεκτρονικές παρεμβολές και άλλες παγίδες και δεν ανταποκρίνεται σε false-targets. 

Το Su-57 θα είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και κατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες με δυνατότητα διόρθωσης πορείας προς τον στόχο (μέσω του δορυφορικού συστήματος GLONASS). Τα συστήματα στόχευσης του είναι ψηφιακά, ο προσδιορισμός του στόχου και η μεταφορά της εντολής διαρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.  Επιπλέον το 5ης γενιάς μαχητικό θα φέρει και υπερ-υπερηχητικά όπλα (hypersonic), το πιθανότερο είναι ότι ο πύραυλος Kinzhal-57  θα συμπεριληφθεί στον οπλισμό του. 

Χάρη στα βελτιωμένα συστήματα στόχευσης, η ακρίβεια του οπλισμού του Su-57 θα αυξηθεί σημαντικά. Οι πύραυλοι μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας θα παρακολουθούν αυτόματα τους στόχους με θερμικά και μαγνητικά ίχνη και θα καθοδηγούνται από μια οπτο-ηλεκτρονική κεφαλή. Οι πύραυλοι αυτοί θα κτυπούν τον στόχο με απόκλιση έως και ένα μέτρο, αυτό σημαίνει ότι το Su-57 θα είναι σε θέση να χτυπήσει και μικρού μεγέθους στόχους όπως είναι τα drones. 

Ο υπολογιστής του μαχητικού αναγνωρίζει αυτόματα και καθορίζει τους πιο επικίνδυνους στόχους προτεραιότητας, καθοδηγώντας τον πιλότο ποια όπλα να χρησιμοποιήσει και πότε. Για την αναζήτηση και τον εντοπισμό των στόχων το Su-57 διαθέτει αρκετά ραντάρ νέας γενιάς (μπροστινό και πλευρικά), με τα οποία μπορεί εύκολα να εντοπίσει εναέριους στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογία stealth. 

Ως γνωστόν στα μαχητικά 5ης γενιάς υπάρχει η αναγκαστική ιδιαιτερότητα της τοποθέτησης των οπλικών τους συστημάτων εντός της ατράκτου, καθώς έτσι μειώνεται αποτελεσματικά η επιφάνεια διασποράς και κατά συνέπεια η ορατότητα του αεροσκάφους.

Λόγω αυτού του γεγονότος, αφού δεν μπορούν να τοποθετηθούν όπλα σε εξωτερικές αναρτήσεις, τα πυραυλικά συστήματα του Su-57 σχεδιάστηκαν με μικρότερες διαστάσεις και με πηδάλια και πτυσσόμενα πτερύγια τα οποία ανοίγουν μετά την εκτόξευση από το αεροσκάφος. 

Ο λόγος του φορτίου όπλων που μπορεί να πάρει το  Su-57  σε σχέση με την μάζα του είναι πολύ υψηλός, αυτό έχει επιτευχθεί με την χρήση σύνθετων υλικών (composite materials) στην κατασκευή του, υπολογίζεται ότι το 35% του stealth μαχητικού αποτελείται από τέτοιου είδους υλικά (κέβλαρ, υαλοβάμβακας, διάφορες ρητίνες, κ.α.). 

Στο άμεσο μέλλον το Su-57 θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί σε συνδυασμό με σμήνος μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών «Su-70 Okhotnik», τα οποία θα είναι υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση ενός μόνο πιλότου (βλ. σχετικό Video). Είναι προφανές ότι το δυναμικό επιθετικής ικανότητας τέτοιων μαχητικών ομάδων θα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον εχθρό.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.