ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
3 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποκάλυψη! Πότε θα βγει ο Στρατός στους δρόμους!

1 min read

Τι σημαίνει αυτό; Πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εάν ούτε τώρα οι πολίτες συνετιστούν με την… ελαφριά εκδοχή περιορισμού της κυκλοφορίας, τότε από το συρτάρι του πρωθυπουργού μπορεί να βγει και το απευκταίο –όπως όλοι ξεκαθαρίζουν– σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, κάτι που θα σημάνει οριστικό «lockdown» στις δραστηριότητες εντός των συνόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία! Το φλέγον ερώτημα, φυσικά, δεν είναι άλλο από το πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από τη… βαριά εκδοχή των μέτρων προστασίας και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19.

Σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: πρώτα απ’ όλα η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ. Για να είμαστε δίκαιοι –κάτι που επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία τόσο ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς– η συντριπτική πλειονότητα δείχνει αίσθημα ευθύνης και τηρεί ευλαβικά τις οδηγίες για καραντίνα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η καμπύλη που θα ακολουθήσουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, με τους λοιμωξιολόγους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και ξεκαθαρίζουν ότι η έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα αναμένεται τον Απρίλιο.

Κλείνουν τα πάντα

Εάν και εφόσον –κάτι που για την ώρα εκτός από απευκταίο είναι και μακρινό– κριθεί ότι για λόγους δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμοστεί ολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, αυτό θα γίνει ως εξής: Πλήρης διακοπή συναλλαγών του κοινού με δημόσιες υπηρεσίες, ελεγχόμενη παροχή καυσίμων (σ.σ. με ειδικό δελτίο ανά όχημα), δυνατότητα μετακίνησης αποκλειστικά και μόνο προς νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, αναστολή λειτουργίας υγειονομικών καταστημάτων (σ.σ. καφέ, σουβλατζίδικα κ.ά.) που είναι ακόμη ανοιχτά για take away ή delivery, θέσπιση ωραρίου που θα απαγορεύεται στους δρόμους κάθε κίνηση με εξαίρεση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των νοσοκομείων – κέντρων υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη και η μοναχική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, που σήμερα μπορεί κανείς να επικαλεστεί για να βγει λίγο από το σπίτι, θα απαγορευτεί σε αυτή την περίπτωση.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν και εφόσον βγει από το συρτάρι το συγκεκριμένο, έσχατο σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας, να υπάρξει και εμπλοκή του Στρατού στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «για την απαγόρευση κυκλοφορίας ο έλεγχος αφορά την Αστυνομία και το Λιμενικό, όχι τόσο τον Στρατό. Εύχομαι να μην προκύψει ανάγκη να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο μέτρο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποποιούνται των ευθυνών τους, έχουν πάντα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης σε οποιαδήποτε κοινωνική χρήση». Ο Στρατός, άλλωστε, χρησιμοποιείται ήδη σε Ιταλία και Γαλλία, με την επισήμανση βέβαια ότι στις δύο αυτές χώρες έχει ξεφύγει η κατάσταση τόσο όσον αφορά τα κρούσματα όσο και τους νεκρούς!

«Βροχή» τα πρόστιμα και τα… ευτράπελα

Για την ώρα, πάντως, η… ελαφριά εκδοχή περιορισμού της κυκλοφορίας φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Μπορεί η Δευτέρα να ήταν ημέρα υποδείξεων και συστάσεων προς τους πολίτες, από την Τρίτη όμως τα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ άρχισαν να «πέφτουν» βροχή. Η εικόνα, πάντως, ιδίως στην Αττική των περίπου 5,5 εκατ. κατοίκων, ήταν οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και οι παραβάσεις –αναλογικά με τον πληθυσμό– είναι λίγες. Δεν μπορεί όμως κανείς να πει το ίδιο και για τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης…

Φυσικά δεν λείπουν και τα ευτράπελα, με το «Π» να έχει συγκεντρώσει ορισμένα απ’ τα πιο… πικάντικα. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ένας 50άρης κάτοικος Αιγάλεω ο οποίος ανήμερα της 25ης Μαρτίου εντοπίστηκε από μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Πανεπιστημίου με ιδιόχειρο σημείωμα ότι… εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να βγει βόλτα! Ένας κάτοικος Παγκρατίου, ίδιας ηλικίας περίπου, εντοπίστηκε από μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στη Γλυφάδα με έντυπο ότι έχει βγει εκτός σπιτιού για ατομική άσκηση. Περίπου… 20 χλμ. μακριά από το σπίτι του!

Τέλος, ένας 72χρονος, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ξεκίνησε να κάνει δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, αποθεώνοντας τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Όταν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο ζήτησαν να ελέγξουν το έντυπο κυκλοφορίας που κανονικά θα έπρεπε να είχε πάνω του, αυτός απάντησε ότι δεν χρειάζονταν κάποια άδεια, καθώς «έχω μαγαζί εδώ πιο πάνω και βγήκα βόλτα να ξεσκάσω!». Φυσικά το πρόστιμο των 150 ευρώ επιβλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.