ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
30 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ Περιορισμοί σε πέντε ΜΜΕ της Κίνας Εξισώθηκαν με διπλωματικές αντιπροσωπείες

1 min read

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζει τα πέντε μεγαλύτερα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι ξένες πρεσβείες, απαιτώντας από αυτά να δηλώνουν τους εργαζομένους τους, αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία, στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.


Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η Κίνα ενισχύει τον έλεγχο που ασκεί στα ΜΜΕ και ο πρόεδρος Σι έκανε πιο επιθετική την χρήση τους, στην διασπορά προπαγάνδας υπέρ του Πεκίνου.

“Ο έλεγχος που ασκείται τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στην σύνταξη, μόνο ενισχύθηκε στην διάρκεια της θητείας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Οι άνθρωποι αυτοί, αποτελούν προεκτάσεις του μηχανισμού προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος,” δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Τα πέντε μέσα ενημέρωσης — πρόκειται για το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, την δημόσια Κινεζική Ραδιοφωνία, την Ημερησία της Κίνας και τη Λαϊκή Ημερησία — θα έχουν στο εξής μεταχείριση ταυτόσημη με αυτή των «ξένων διπλωματικών αποστολών» ή κρατικών θεσμών, τόνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι χθες Τρίτη.

Οι ίδιοι πάντως διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα εμποδίσει τη δουλειά τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Η κίνηση θα δώσει στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη δυνατότητα να ελέγχει πιο στενά το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ αυτά στις ΗΠΑ, να έχει για παράδειγμα πρόσβαση σε στοιχεία για τη μισθοδοσία τους ή τις ακίνητες ιδιοκτησίες τους, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει καταστήσει ακόμη πιο αυστηρό τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

«Δεν θα κάνω υποθέσεις για το εάν και κατά πόσον, ή το πώς, μπορεί να επιλέξει το Πεκίνο να ανταποδώσει» το μέτρο αυτό, είπε αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επικρίνοντας παράλληλα τους περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου.

«Φυσικά, όπως γνωρίζετε, οι δυτικοί δημοσιογράφοι ήδη υφίστανται πολύ ακραίους περιορισμούς της δυνατότητάς τους να κάνουν τη δουλειά τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Προφανώς αυτό αξίζει να το έχετε στο μυαλό σας», πρόσθεσε.

Άλλος αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τα πέντε μέσα ενημέρωσης μέρος του «κομματικού-κρατικού μηχανισμού προπαγάνδας μέσω της παραγωγής ειδήσεων» και πρόσθεσε πως «παίρνουν διαταγές απευθείας από την κορυφή» της ηγεσίας του ΚΚ Κίνας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρχίσει να μεταχειρίζεται κάποια ξένα κρατικά μέσα ενημέρωσης σαν ομάδες πίεσης, καθιστώντας υποχρεωτικό να αναφέρουν οικονομικά και άλλα στοιχεία στις αμερικανικές αρχές βάσει κανόνων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.