ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
3 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Σκοπιανό Ίδρυμα Παραδοσιακών χορών χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον «Ήλιο της Βεργίνας» και ξεχνάει επιδεικτικά το «Βόρεια» (video)

1 min read

εριδιαβαίνοντας το διαδίκτυο, ανακαλύψαμε ότι το Εθνικό Ίδρυμα Παραδοσιακών χορών και τραγουδιών της γειτονικής χώρας, ΤΑΝEC, πραγματοποίησε περιοδεία στην Αυστραλία με τίτλο που περιέχει τη φράση «Η ψυχή της “Μακεδονίας”» (ΤΑNEC-TheSoulof “Macedonia”- 70 YearsJubilee) στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων λειτουργίας του. Το εν λόγω ίδρυμα δεν είναι ιδιωτικό αλλά κρατικό. Ιδρύθηκε το 1949 με διάταγμα της τότε κυβέρνησης κι έκτοτε πραγματοποιεί συναυλίες στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό για τους ομογενείς.

Οι συναυλίες έλαβαν χώρα σε τρεις πόλεις, Μελβούρνη, Καμπέρα και Σίδνεϋ το διάστημα 17-24 Νοεμβρίου 2019. Στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για την περιοδεία τονίζεται ότι το Ίδρυμα αποτελεί «σύμβολο του “μακεδoνικού” λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων… πρεσβευτή της “μακεδονικής” παράδοσης στη χώρα και το εξωτερικό… «κινητό μουσείο της πιο όμορφης, ανεκτίμητης κι αρχαίας “μακεδονικής” υλικής κι άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς … που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της “μακεδονικής” ταυτότητας»[1].

Επιπροσθέτως, όπως αποδεικνύεται από διάφορα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, τουλάχιστον κατά τη συναυλία στο Σίδνεϋ στις 24 Νοεμβρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης ενός παραδοσιακού τραγουδιού (από 21:00 ως 28:00 του βίντεο από τη συναυλία), πίσω από τους τραγουδιστές εμφανιζόταν ο Ήλιος της Βεργίνας.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν σαφείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τονίζει επανειλημμένως ότι τηρεί, κι αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι δεν έλαβαν χώρα εντός της γείτονος αλλά στο εξωτερικό καθώς κι ότι δεν αφορούν σε κάποιες παραμέτρους της Συμφωνίας που υποστηρίζεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή εφόσον αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά σε ουσιώδεις όρους της που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3), το επίσημο όνομα του κράτους είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «Βόρεια Μακεδονία» ενώ σύμφωνα με το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, ο οποίος αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας: «το Δεύτερο Μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του». Ακόμη κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διότι η χρήση του συμβόλου έγινε σε μια άλλη χώρα, την Αυστραλία εν προκειμένω, το Ίδρυμα TANEC αποτελεί δημόσιο οργανισμό και δεν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί. Υπενθυμίζεται ότι προ δύο μηνών, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε αποστείλει διαβήματα στα Σκόπια επειδή καθυστερούσε η απομάκρυνση ελληνικών συμβόλων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τις συναυλίες ανακοινώθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του κρατικού Οργανισμού της γειτονικής χώρας  για την προώθηση του τουρισμού στο εξωτερικό και του Ιδρύματος TANEC προκειμένου το τελευταίο να συμμετέχει εφεξής στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και να φέρει πιο κοντά «το “μακεδονικό” ρεπερτόριο χορών και τραγουδιών στους εγχώριους και ξένους τουρίστες».

Γεννώνται, λοιπόν, τα εξής ερωτήματα:

-Ήταν η κυβέρνηση της γείτονος ενήμερη για όλα αυτά; Αν όχι, προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα; Αν ναι, η προώθηση της χώρας στις τουριστικές αγορές μέσω αυτού του Ιδρύματος θα γίνεται με αυτό τον τρόπο;

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.