ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
2 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προθέρμανση για την τουρκική «εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ..Απανωτές συσκέψεις στο Πεντάγωνο..

1 min read

Στο κόκκινο κτύπησαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου που επικαλείται η ηλεκτρονική εφημερίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, Hellas journal, η Πολεμική Αεροπορία βρέθηκε απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων πιλότων όλες τις προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι ήταν γιορτάρες μέρες για τους ορθοδόξους.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπάρχουν και φωνές που αυτές τις ενέργειες τις ονομάζουν προάγγελο, αφού η Άγκυρα ετοιμάζει υποτίθεται το πλωτό γεωτρύπανό της, τον «Πορθητή» για να εκδράμει στα νότια παράλια της Κύπρου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη δήλωση πρόθεσης για γεωτρήσεις.

Ανώτατο στέλεχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σημείωνε ότι ήδη έχει υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία για ό,τι ζητηθεί από τα πλοία του ελληνικού στόλου. Πολλές ήταν και οι συσκέψεις, ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο, ώστε να παρθούν αποφάσεις από πριν κι όχι της τελευταίας στιγμής.

Η Hellas journal αναφέρει ότι η ψύχραιμη και νηφάλια στάση είναι μια από τις κύριες εντολές που έχουν δοθεί μιας κι όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η Τουρκία θέλει και επιδιώκει να παρασύρει την Ελλάδα σ’ ένα τακτικό λάθος.

Η πρόσφατη σχετικά εμπειρία των πεπραγμένων με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και το «θαλάσσιο τείχος» που είχε υψωθεί από τις ελληνικές φρεγάτες στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είχε στείλει σοβαρά μηνύματα κυριαρχίας, ειδικά τις πρώτες ημέρες με τα «τζαρτζαρίσματα» να μην λείπουν και το ελληνικό σθένος να ξεχωρίζει. Βέβαια, τονίζει το δημοσίευμα, εκεί το πολύ σοβαρό και συνάμα προκλητικό περιστατικό ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό, μιας και έθιγε ευθέως ζητήματα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Όμως και τώρα, προστίθεται, από τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαγγείλει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, πρώτον προχωρά σε μια ευθεία πρόκληση η οποία έχει κλιμακούμενη βάση, προς μια χώρα η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό, προς μια συμμαχική χώρα η οποία παίζει τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεγόμενη ενεργειακή συμμαχία της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η ίδια πηγή σημείωσε με νόημα πως μπορεί γι’ ακόμη μια φορά η Τουρκία να εξαγγέλλει, όμως υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι στο τι τελικά θα πράξει και πού τελικά καταλήξουν: Επικρατεί η πεποίθηση ότι θα φτάσουν εκτός των οικοπέδων, αλλά σε απόσταση αναπνοής από αυτά, κυρίως για να παραμένουν προκλητικοί απέναντι στην Κύπρο αλλά και τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μήνυμα ΗΠΑ προς Μόσχα για Τουρκία

Μήνυμα προς τη Ρωσία θέλει να εκπέμψει η Αμερική η οποία δείχνει σε πολιτικό επίπεδο “τα δόντια” της προς την Τουρκία για το ζήτημα των S-400, ενώ παράλληλα μέσω ασκήσεων επιδιώκει να δείξει προς τη Μόσχα ότι η Τουρκία παραμένει δύναμη του ΝΑΤΟ.

Πάντως σ’ ό,τι αφορά τα των μεγάλων δυνάμεων μπορεί από τη μια να έχει παρατηρηθεί πως μέρος του Αμερικανικού 6ου στόλου τις προηγούμενες ημέρες ακόμη και μέσω twitter μιλούσε για ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο και κοινές ασκήσεις με συμμαχικές δυνάμεις- γεγονός που ήθελε η Ελλάδα, να συμβεί αυτό ευελπιστώντας στην έμμεση αποτροπή. Όμως την ίδια ώρα στη Μαύρη θάλασσα οι αμερικανο-τουρκικές συνεκπαιδεύσεις στο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζονται κι αυτές κανονικά με διπλό στόχο. Από τη μια την «προβολή σημαίας», άρα και την ισχύ της Αμερικής και από την άλλη, οι συνεκπαιδεύσεις «τραβούν» προς δυσμάς την ολοένα και απομακρυνόμενη Τουρκία.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος-Κυπρου

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.