ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
30 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η “χαλαρή” εποπτεία του ΔΝΤ κλειδί για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

1 min read

Μετά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ προς το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο αναφορικά με την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου, ξεκινά το επόμενο στάδιο. Αυτό της διαπραγμάτευσης με τους υπόλοιπους επίσημους δανειστές της χώρας.

Η χθεσινή η παραδοχή υψηλόβαθμου αξιωματούχου για αντιδράσεις που παραμένουν από πλευράς Γερμανίας και Ολλανδίας, καθώς ανησυχούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις του, επιβεβαιώνει ότι πολιτικό ζήτημα παραμένει.

Για το θέμα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε προ ημερών τοποθετηθεί, εκτιμώντας ότι οι εν λόγω αντιδράσεις θα καμφθούν. Αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε ταχθεί εκ νέου χθες υπέρ της κίνησης δίδοντας το πράσινο φως σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Το σημείο-κλειδί στην κάμψη των αντιδράσεων από τον Γερμανικό άξονα,  είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές  η μόνο μερική αποπληρωμή του δανείου. Δηλαδή η παραμονή του Ταμείου ως δανειστής που θα αξιολογεί τη χώρα. 

Το αίτημα και η Γερμανία

Το επόμενο βήμα είναι το επίσημο αίτημα από ελληνικής πλευράς για την πρόωρη αποπληρωμή. Πληροφορίες έκαναν λόγο χθες για ένα ποσό της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ (αν και άλλα δημοσιεύματα ανεβάζουν το ποσό έως τα 5 δισ. ευρώ).

Αναφορικά με την διαδικασία, το εν λόγω αίτημα, πρέπει να “περάσει” από τα διοικητικά όργανα του ESM αλλά και από τα κοινοβούλια κρατών – μελών.

Έτσι, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν η έγκριση των παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 973 εκατ ευρώ,  η οποία εκκρεμεί κοινοβουλευτικά στα 6 κράτη στα οποία προβλέπεται η ανάλογη διαδικασία (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία κ.λ.π.) θα “κουμπώσει” με την έγκριση του ζητήματος του δανείου με το ΔΝΤ…

Ωστόσο η εν λόγω έγκριση του πακέτου για το χρέος, έχει πολιτικό χαρακτήρα. Συνδέεται με τη γενικότερη πορεία της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της ενισχυμένης εποπτείας.

Κατά συνέπεια,  στο τραπέζι εισάγονται και οι ενστάσεις που φέρεται ότι εγείρουν οι δανειστές για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και για άλλα πεδία.

Το ραντεβού με τον Τόμσεν

Χθες το βράδυ ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εξαιρετικά σύντομη), είχε ένα τετ α τετ με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου,  Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στην εποπτεία της Ελληνικής οικονομίας.

Συζητήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και ο νέος νόμος Κατσέλη. Άλλωστε ο κ. Πολ Τόμσεν εξέφρασε χθες και ο ίδιος την άποψή του για τις ελληνικές κινήσεις, αντιτιθέμενος εμμέσως στην πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να μη μειώσει το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα έχει και άλλες επαφές σήμερα, ενώ το βράδυ αναχωρεί από την Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ αναμένεται να μετέχει στην αποστολή των Θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα το Μάιο.

Παράλληλα το Ταμείο ολοκληρώνει τη νέα του έκθεση για την Ελλάδα. Ο λόγος για την έκθεση την οποία συντάσσει βάσει του Άρθρου 4 του καταστατικού του. Αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο, την ίδια περίοδο με την ανακοίνωση της τρίτης έκθεσης της Κομισιόν για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ουσιαστικά, μέσα από την έκθεση αυτή το ΔΝΤ θα αποδεικνύει στους υπόλοιπους δανειστές την παραμονή του στην Ελλάδα με τον νέο όμως ρόλο του. Σημειώνεται ότι εκθέσεις βάσει του Άρθρου 4 το ΔΝΤ συντάσσει για όλα τα μέλη του. Ωστόσο η έκθεση αυτή έχει ειδική σημασία και για κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, αλλά και για τις αγορές οι οποίες περιμένουν “αποδείξεις” για την διάθεση κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.