ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι Ρώσοι λειτουργούν ξανά το Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη- Τι θέλουν να πετύχουν σε μια περιοχή σύγκρουσης μεγάλων συμφερόντων;

1 min read

Σε  πρόσφατη συνέντευξη του ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα ανέφερε πως μέσα στο 2019 στην Αλεξανδρούπολη θα εγκαινιαστεί Επίτιμο Προξενείο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία όπου στην συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην οποία ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στην  Αλεξανδρούπολη

Η Ιστορία πίσω από το προξενίο

Η ιστορία του Επίτιμου Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι καινούρια. Πρόκειται μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με πολλούς πρωταγωνιστές.

Στις στις 24 Μαρτίου 2015 , ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διορίζει επίτιμο πρόξενο της ρωσικής ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη τον Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη. Αλλά με νέο προεδρικό διάταγμα 27 Μαΐου 2016, ανακαλεί τον διορισμό του. Είχε προηγηθεί ένα καταστροφικό ταξίδι για την Ελληνική Εξωτερική πολιτική στην Συμφερούπολη της Κριμαίας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, παρόντος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη, υπογράφει την αδελφοποίηση με το επιμελητήριο της πόλης.

Όταν δημοσιοποιείται η ενέργεια εξοργίζει τον Νικο Κοτζιά ,προκαλεί αμηχανία στο ΥΠΕΞ και εκνευρισμό στους Αμερικανούς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη και έτσι ανακαλεί τον διορισμό του. Τον Ιούλιο του 2016 δίνει εκ νέου την συγκατάθεση για την ίδρυση του προξενείου με μοναδική εκκρεμότητα, όπως προέκυψε από την απάντηση του στο Νίκο Νικολόπουλο, αποτελούσε η εύρεση του κατάλληλου προσώπου το οποίο θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου

Οι σχέσεις της χώρας μας  με την Ρωσία βρισκόταν μέχρι και πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα μέχρι την πρόσφατη επίσκεψη (7 Δεκεμβρίου) του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, στην χειρότερη περίοδο ακόμα και από την περίοδο του εμφυλίου. Με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα εγινε μια προσπάθεια μεταστροφής του αρνητικού κλίματος και από τις δυο πλευρές.

Στη συνάντηση του  με ρώσους αξιωματούχους  Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία όπως είπε μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Η επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας σε Αλεξανδρούπολη και Ναύπλιο θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεών των δυο χωρών. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που εκ της θέσης της δύσκολα θα έχανε τη γεωπολιτική της αξία και σημασία. (…) Οι σχέσεις ιστορικής σημασίας σε μια περίοδο αστάθειας και αποσταθεροποίησης, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και η Ελλάδα να είναι γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τις αραβικές χώρες», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 Τα σχέδια της Μόσχας

Η Ρωσία θέλει να έχει λόγο σε δύο καίρια θέματα που αφορούν  την Ελλάδα, το ένα είναι η επίλυση του Σκοπιανού, και το άλλο ο ρόλος της στην «Ενεργειακή Διαφοροποίηση».

Ως προς το πρώτο η Μόσχα έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της Δύσεις και τις παραμονές του δημοψηφίσματος στα Σκόπια αλλά και κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη..

, Σε ότι αφορά  ενέργεια η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς ως δούρειος ίππος για να εισάγουν το υγροποιημένο αέριο LNG στην Ευρώπη.  Η «Ενεργειακή Διαφοροποίηση» που επιχειρείται από τις ΗΠΑ και αφορά τόσο το είδος του φυσικού αερίου, αλλά κυρίως τις διαδρομές, είναι κάτι που η Μόσχα θέλει πραγματικά να «χτυπήσει». Η Αλεξανδρούπολη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ο  τερματικός σταθμός για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που ετοιμάζεται είναι το «Διαφορετικό Είδος» και η Εγνατία Οδός αλλά και η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι οι «Διαφορετικές Διαδρομές» που θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να ελέγξουν την Ευρώπη.

 

Η εξάρτηση των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, από το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές σε Ευρώπη και Βαλκάνια είδη τα πρώτα προβλήματα είναι ορατά με πρωτο και καλύτερο την επαναχάραξη του χάρτη των Βαλκανίων με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.