ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αυχενική μυελοπάθεια : Η ύπουλη ασθένεια που οδηγεί σε αναπηρία αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα

1 min read

Σε βέβαιη αναπηρία αλλά ακόμη και στον θάνατο μπορεί να οδηγήσει η αυχενική μυελοπάθεια -που πλήττει κυρίως ηλικιωμένους- αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται  αργά και ύπουλα. Tις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος, αλλά μόνο ενόχληση, ένα μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια ,ειδικά στις λεπτές κινήσεις όπως το γράψιμο ή το κούμπωμα στο πουκάμισο.

Άνδρες και γυναίκες άνω των 55 χρόνων, εμφανίζουν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα, η οποία προοδευτικά οδηγεί σε δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού με τελικό αποτέλεσμα την σταδιακή παράλυση των άνω και κάτω άκρων.

Έτσι στο τέλος, ο ασθενής καθηλώνεται είτε σε αναπηρικό καροτσάκι ή ακόμα και τελείως στο κρεβάτι, χωρίς να μπορεί ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί.

Τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας εμφανίζονται αργά και ύπουλα. Στις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος.

Οταν ο ασθενής αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να σπεύσει στο γιατρό, είναι όταν έχει  χάσει ένα μεγάλο μέρος της μυϊκής ισχύος, δηλαδή όταν παρουσιάσει ατροφία στα χέρια και αστάθεια στη βάδιση.Οπότε δεν πρέπει να αγνοεί τα αρχικά συμπτώματα που είναι:

Μούδιασμα ή και αδυναμία στα χέρια (ειδικά δυσκολία στις λεπτές κινήσεις όπως το γράψιμο και το κούμπωμα στο πουκάμισο),

Δυσκολία στο περπάτημα, αστάθεια βάδισης, βαριά ή «μαγκωμένα» πόδια,

Δυσκαμψία, πόνος  στον αυχένα και  σε προχωρημένες περιπτώσεις, δυσκολία στην ούρηση , την αφόδευση και την σεξουαλική λειτουργία

Η μαγνητική τομογραφία, είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί θα δείξει, σε συνδυασμό με μία σωστή κλινική εξέταση, σε πόσα και ποια σημεία πιέζεται ο νωτιαίος μυελός, καθώς και το μέγεθος αυτής της πίεσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών σε όλο τον κόσμο η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση στην αντιμετώπιση της νόσου.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.