ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Αδά εν ο Πόντον»: Η συγκινητική εκδήλωση για τη Γενοκτονία από το Θέατρο Πόντου (φωτο)

1 min read

Σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας η πολυεπίπεδη εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου».

Ποιήματα, τραγούδια και μονόπρακτο αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας καθήλωσαν τους θεατές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ιστορική αναφορά στη μαύρη περίοδο που βίωσε ο ποντιακός ελληνισμός, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά του συλλόγου έδωσαν μαθήματα πολιτισμού απαγγέλλοντας ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο για τις αλησμόνητες πατρίδες. Ακολούθησε το μονόπρακτο Ατότες Εκείν’ Τα Ημέρας που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του συλλόγου.

Παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια αφιερωμένα στη Γενοκτονία έντυσαν μουσικά τη βραδιά στην οποία πρωταγωνίστησαν και μουσικοί του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας του σωματείου. Επτά πυρριχιστές από την Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης – Δάφνης – Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» χόρεψαν περήφανα προκαλώντας τον ενθουσιασμό.

Ωστόσο, την πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ο σύλλογος την κρατούσε για το τέλος, όταν ο τρίχρονος Λάζαρος Γρηγοριάδης βγήκε στη σκηνή μαζί με τον πρόεδρο του «Θεάτρου Πόντου» Ιωάννη Κοσμίδη λέγοντας στην ποντιακή διάλεκτο: «Ο Πόντον εν ο πάππο μ’. Ο Πόντον εν ο κύρη μ’. Ο Πόντον είμαι εγώ». Στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε «και πού εν ο Πόντον γιαβρί μ’;», το μικρό ποντιόπουλο απάντησε δείχνοντας την καρδιά του: «Αδά εν ο Πόντον!».

  • Φωτογραφίες: Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου».

pontos-news.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.