ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
30 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η φυγή κεφαλαίων οδηγεί την Τουρκία σε capital control

1 min read

Η φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία λόγω της κρίσης της λίρας έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί οικονομικοί παράγοντες στη γείτονα να φοβούνται την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από τον πρόεδρο Ερντογάν. Όμως, δεν είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο, καθώς οι Τούρκοι που εξάγουν κεφάλαια κατά την κρίση μπορεί να χαρακτηριστούν «προδότες» και να βρεθούν στη φυλακή.

Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα αποφύγει όσο μπορεί την επιβολή capital control λόγω των εκλογών και θα χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για να σταματήσει τη διαρροή. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 25 Μαΐου δραστική αύξηση των επιτοκίων από το 13,5% στο 16,5% παρά την επιθυμία του Ερντογάν που θέλει χαμηλά επιτόκια για να στηρίξει την συνέχιση της ανάπτυξης.

Μένει να δούμε εάν η κίνηση αυτή θα σταματήσει τη διολίσθηση της λίρας και την φυγή κεφαλαίων. Η μεταφορά 30 τόνων τουρκικού χρυσού από την αμερικανική Federal Reserve, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) τον Απρίλιο δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την διολίσθηση της τουρκικής λίρας που εξελίχθηκε σε κατρακύλα. Ούτε η μικρή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. είχε αποτελέσματα.

 

 

Η λίρα που έχει χάσει έως και το 21% της αξίας της από την αρχή του έτους, συνεχίζει να υποχωρεί προς το ιστορικό χαμηλό των 4,8450 λιρών έναντι του δολαρίου. Η καθυστέρηση μιας δραστικής αύξησης των επιτοκίων οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν εμπλέκεται ευθέως στη νομισματική πολιτική.

Απαιτούσε μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε να στηρίξει τις κατασκευές και την ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ήταν μόνο στα λόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.