ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
3 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων 2022, ποιοι το δικαιούνται και πώς θα το υπολογίσετε

1 min read

Πλησιάζει η μέρα που θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων 2022 στους εργαζομένους, οι οποίοι ανυπομονούν να δουν τον 13ο μισθό να μπαίνει στους λογαριασμούς, εν μέσω ενός άνευ προηγουμένου κύματος ακρίβειας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ακόμα λάβει το δώρο Χριστουγέννων για το 2022, αν και η προπληρωμή έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου, με τους πρώτους που πληρώθηκαν να ήταν οι επιδοτούμενοι άνεργοι της ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ).

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων 2022

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ, το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται στους εργαζόμενους κάθε χρόνο έως και την 21η Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το δώρο Χριστουγέννων 2022 ο εργοδότης θα πρέπει να το καταβάλει στις 21 Δεκεμβρίου ή νωρίτερα.

Σημειώνουμε ότι το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ σε καμία περίπτωση δε μπορεί να καταβληθεί σε είδος.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στους εργαζόμενους το προβλεπόμενο ποσό για το δώρο Χριστουγέννων, καθώς είναι κατοχυρωμένα από το νόμο και οποιαδήποτε αντίθετη συμφωνία περί μη καταβολής του δώρου να είναι άκυρη. Άκυρη είναι και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής του δώρου.

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται – Τι να κάνετε αν δε σάς καταβληθεί

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δώρα εορτών, συμπεριλαμβανομένου και του δώρου Χριστουγέννων, δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία στη συνέχεια διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη. Παράλληλα, η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και συνεχίστηκε χωρίς διακοπές μέχρι 31ης Δεκεμβρίου, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, το οποίο ισούται με 1 μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για όσους μισθωτούς δεν παρέμειναν απασχολημένοι στον εργοδότη τους για το προαναφερθέν διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Υπολογίστε το ακριβές ποσό που θα λάβετε για δώρο Χριστουγέννων, ανάλογα με το μισθό και την έναρξη της συνεργασίας σας με τον εργοδότη σας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Δείτε το βίντεο του ΚΕΠΕΑ για αναλυτικές οδηγίες:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.