ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο τουρκικός γκρίζος λύκος «ξαφνικά ένα βράδυ» επιτίθεται στους Κούρδους της Συρίας Μήπως έρχεται η σειρά της Ελλάδας;

1 min read

Για  νέα εισβολή στη Συρία προετοιμάζεται η Τουρκία και, πιθανώς, να επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις της και στο Ιράκ, με πρόφαση τον υποτιθέμενο αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.
Αφορμή υπήρξε πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αποδόθηκε σε κουρδικές ομάδες στη Συρία – αν και φαίνεται πως η υποτιθέμενη δράστις δεν συνδέεται με τους Κούρδους πατριώτες, παρά με το τουρκικό παρακράτος.
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιδίδεται σε τέτοιες απεχθείς ενέργειες.
Από το 2016 απειλεί και πραγματοποιεί εισβολές στη γειτονική της χώρα, έχοντας στο στόχαστρο την εκεί κουρδική κοινότητα.
Από την άλλη, η εν λόγω εισβολή δεν έχει να κάνει μόνο με τους Κούρδους, αλλά και με τον περιορισμός της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή…
Αυτό σημαίνει πως ο πραγματικός εχθρός είναι οι Αμερικανοί, η οποία είναι η μοναδική ισχυρή δύναμη που θα μπορούσε να αποτρέψει την τουρκική εισβολή.
Υπενθυμίζεται πως από το 2016 οι ΗΠΑ επιβραδύνουν ή αποτρέπουν τις τουρκικές επιθέσεις.

Τουρκικές εισβολές

Μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, το 2011, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα συριακά τεκταινόμενα.
Το Ιράν και η Ρωσία υποστήριξαν το καθεστώς Assad, ενώ οι ΗΠΑ και η Τουρκία τους Σύρους αντάρτες.
Το 2014, ωστόσο, οι Σύροι αντάρτες άρχισαν να εντάσσονται στο ISIS και σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Eπισημαίνεται πως το ISIS ήταν μια εξτρεμιστική οργάνωση με βάση το Ιράκ, που μετακόμισε στη Συρία και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ιράκ, κατακτώντας μεγάλο τμήμα και των δύο χωρών, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα γενοκτονία κατά των Γιαζίντι.
Επίσης, πολιόρκησε τις κουρδικές περιοχές, με τις ΗΠΑ, εντέλει, να πραγματοποιούν βομβαρδισμούς και επιχειρήσεις για να επιβραδύνουν την προέλασή του.
Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.
Στη Συρία, οι Αμερικανοί βρήκαν συμμάχους μεταξύ των Κούρδων πατριωτών, οι οποίοι συνδέονταν με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Και επειδή ήθελαν μια δύναμη κατά του ISIS, βοήθησαν το YPG το 2015 να συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Μέχρι το 2016, οι άντρες SDF επέφεραν συντριπτικά χτυπήματα στο ISIS, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Τουρκία.
Η Άγκυρα, που είχε επιτρέψει στους εξτρεμιστές να περάσουν στη Συρία, βλέποντας το ISIS να ηττάται αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Έτσι, χτύπησε με σφοδρότητα το PKK εντός της Τουρκίας και το 2016 κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι το YPG ήταν βραχίονας του PKK.
Με αυτή την πρόφαση εισέβαλε στη Jarabulus, κοντά στη Manbij, αντιτασσόμενη στις επιδιώξεις των ΗΠΑ.
Όταν ο πρόεδρος Donald Trump ανέλαβε την εξουσία, πίεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συρία και να την αφήσουν να καταλάβει την πρωτεύουσα του ISIS, τη Ράκκα.
Οι ΗΠΑ, όμως, δεν συμφώνησαν.

σδφσφσ.JPG

Ως αποτέλεσμα, μέχρι το 2017, η Τουρκία προσπάθησε να συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν για τη διχοτόμηση της Συρίας.
Η Τουρκία, εντέλει, κατέλαβε το Ιντλίμπ, όπου το HTS, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, είχε εξέχουσα θέση, και χρησιμοποίησε τους Σύρους αντάρτες για να πολεμήσει τους Κούρδους, και όχι το καθεστώς Assad, ενώ η Ρωσία επέτρεψε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά των YPG και SDF.
Στη συνέχεια, η Ρωσία και το καθεστώς στη Συρία προσφέρθηκαν να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές εάν οι μαχητές του SDF άλλαζαν πλευρά, και αν σταματούσαν να συμπαρατάσσονται με τις ΗΠΑ, αλλά το SDF
Οι SDF είπαν ότι δεν θα το έκαναν.
Από εκείνη τη στιγμή, η Τουρκία άρχισε να σχεδιάζει την εισβολή στο Αφρίν και, στη συνέχεια, στη Σερεκανίγιε.
Σε συνεργασία με την κυβέρνηση Trump, η Άγκυρα πήρε το πράσινο φως για το Αφρίν, με αποτέλεσμα 150.000 Κούρδοι να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους.
Το Αφρίν δόθηκε στο SNA, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μίνι-κράτος που διοικείται από τη μαφία.
Επίσης, το HTS έλαβε το Idlib και τα υπολείμματα του ISIS, που εγκατέλειψαν τη Ράκκα το 2017, μεταφέρθηκαν μέσω Τουρκίας ή άλλων περιοχών της Συρίας εκεί.
Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ αργότερα σκότωσαν τον ηγέτη του ISIS, το φθινόπωρο του 2019, στο Idlib.
Το 2018, μετά την εισβολή στο Αφρίν, η Τουρκία απείλησε να εισβάλει στην ανατολική Συρία και να απομακρύνει το SDF, όμως ακολούθησε συμφωνία με τις ΗΠΑ και η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος των συνόρων.

Η προδοσία των Αμερικανών…

Οι μαχητές του SDF αφαίρεσαν τυχόν αμυντικά εμπόδια και η Τουρκία συμμετείχε σε περιπολίες, μελετώντας την περιοχή για να μπορέσει αργότερα να εισβάλει.
Στα τέλη του 2019, η Άγκυρα πίεσε και έπεισε τις ΗΠΑ να επιτρέψουν μια εισβολή σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων, καθαρίζοντας εθνοτικά άλλους 150.000 ανθρώπους κοντά στη Σερεκανίγιε.
Ο Erdogan είχε απαιτήσει από τον Τrump να εγκαταλείψει τους Κούρδους.
Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπάκουσε στις παράλογες εθνοκτόνες πιέσεις του Toύρκου προέδρου, τη στιγμή που όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και η στρατιωτική ηγεσία ήταν κάθετα αντίθετοι με αυτήν την ακατανόητη απόφαση
Αυτό δημιούργησε μια κρίση, καθώς οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Κομπάνι και άλλες συνοριακές περιοχές, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς.
Η Άγκυρα είχε πετύχει τη διχοτόμηση της Συρίας που ήθελε, με βάση τη συμφωνία της Αστάνα για τη διχοτόμηση της Συρίας μεταξύ Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας.
Ωστόσο, το κύριο εμπόδιο για το Ιράν, την Τουρκία και τη Ρωσία παρέμεινε ο ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία.
Αν και οι ΗΠΑ είχαν αποσύρει δυνάμεις από κουρδικές πόλεις, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, συνεργαζόμενες με το SDF και τις αραβικές φυλές, για να διατηρήσουν την περιοχή ασφαλή, αλλά και το Ιράν και το συριακό καθεστώς σε απόσταση.
Το SDF συνέχισε να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία με τη χρήση drones σκότωσε πολλά μέλη του.
Όταν η κυβέρνηση Joe Biden ανέλαβε την εξουσία, η Τουρκία ζήτησε να κάνει νέα εισβολή, επιδιώκοντας να μετακινηθεί στο Κομπάνι, το Καμισλί, το Τελ Ταμρ, το Τελ Ριφάτ και άλλες περιοχές.
Αυτό απαιτούσε συμφωνία από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται ότι καμία από τις δύο χώρες δεν αποδέχθηκε τις απαιτήσεις της Άγκυρας.
Ωστόσο, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Τουρκία το έλαβε ως πράσινο φως για να εισβάλει πιο βαθιά στο συριακό έδαφος.

5_167.JPG

Σημειώνεται πως η Ρωσία χρειάζεται την Τουρκία για να εξάγει καύσιμα και να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Από την άλλη, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ως δικαιολογία για άλλη μια εισβολή.
Η Τουρκία πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, τρομοκρατώντας χριστιανούς στο Τελ Ταμρ, Κούρδους πρόσφυγες στο Ταλ Ριφάτ, καθώς και Κούρδους που ζουν στο Ντερίκ, το Καμισλί, το Κομπάνι και άλλες περιοχές.
Η Ρωσία και το συριακό καθεστώς φαίνεται να έχουν ανοίξει τον εναέριο χώρο για τις επιθέσεις της Άγκυρας.

Στόχος

Στόχος της Τουρκίας τώρα είναι να επιτρέψει στο HTS να καταλάβει το Αφρίν και να χρησιμοποιήσει τα υπολείμματα του SNA για να πολεμήσει τους Κούρδους στο Ταλ Ριφάτ και στο Μανμπίτζ, στο Κομπάνι και στο Τελ Ταμρ.
Η Τουρκία και το συριακό καθεστώς θέλουν και οι δύο να εξουδετερωθούν το YPG και το SNA πολεμώντας μεταξύ τους, έτσι ώστε η Τουρκία και το συριακό καθεστώς, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, να μπορέσουν να εισχωρήσουν και στη συνέχεια να πιέσουν τις ΗΠΑ να φύγουν από την περιοχή.
Επίσης, η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει να επιτίθεται σε κουρδικές περιοχές μέχρι να απαντήσει το YPG και στη συνέχεια να κατηγορήσει το SDF και να προβεί σε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Χασάκα και σε άλλες περιοχές βαθύτερα στη Συρία.
Κάτι τέτοιο φέρνει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση.
Το Ιράν βομβαρδίζει την κουρδική περιοχή του Ιράκ, αποσταθεροποιώντας μια περιοχή που ήταν καίριας σημασίας για τη μάχη κατά του ISIS και του εξτρεμισμού.
Οι ΗΠΑ έχουν μόνο μικρό αριθμό δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες στο MERV, την κοιλάδα του ποταμού Μέση Ευφράτη.
Ιρανικές ομάδες κοντά στο Albukamal και το Deir Ezzor συχνά πολεμούν δυνάμεις των ΗΠΑ στο πεδίο Omar, το Green Village και άλλες περιοχές κοντά στον ποταμό.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προστατέψουν αυτές τις δυνάμεις από το Ιράν και ταυτόχρονα να σταματήσουν μια τουρκική εισβολή.
Είναι πιθανό το Ιράν και η Τουρκία να συντονίζονται… για να χτυπήσουν Αμερικανούς και Κούρδους αντίστοιχα.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν πίεση για να σταματήσουν μια νέα εισβολή, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία το καθιστά αυτό δύσκολο.
Η Τουρκία είναι εγγυητής της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας και ενεργειακός κόμβος για τη Ρωσία.
Η Άγκυρα συμφιλιώθηκε επίσης με το Ισραήλ, επομένως μπορεί να έχει κάποια επιρροή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και στα παλαιστινιακά ζητήματα, ίσως επιδιώκοντας να ζεστάνει τη Γάζα, όπου τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν υποστηρίζουν τη Χαμάς.

Η Ελλάδα στην εξίσωση…

Οι επόμενες ημέρες και μήνες θα δείξουν εάν οι ΗΠΑ μπορέσουν να σταματήσουν άλλη μια τουρκική εισβολή που θα αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ενώ η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι πολεμά την «τρομοκρατία», οι άνθρωποι που βομβαρδίζονται στη Συρία είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν μια εισβολή και είναι πιο τρομοκρατημένοι.
Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να μειώσουν την αίσθηση του τρόμου.
Σε κάθε περίπτωση, η Αμερική μπορεί να λαμβάνει όποιες αποφάσεις θέλει.
Εν προκειμένω, όμως, το ερώτημα που πλανάται είναι το εξής: Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα, μετά τα F-16 που ζητά, στην επόμενη συνάντηση Βiden – Erdogan να τεθούν διλήμματα που αφορούν την Κύπρο, το Αιγαίο και, γενικά, τις τουρκοελληνικές σχέσεις.
Να επισημανθεί πως οι Κούρδοι ήταν τόσο σύμμαχοι των Αμερικανών όσο και εμείς, αλλά βρέθηκαν με το μαχαίρι στην πλάτη… όταν τους πέταξαν εν μια νυκτί στο στόμα του γκρίζου τουρκικού λύκου…

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.