ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολιτική κρίση στη Γαλλία μετά το εκλογικό χαστούκι στον Μακρόν- Πρόταση μομφής από Μελανσόν- Θρίαμβος Le Pen

1 min read

Ολοένα και πιο ασφυκτικό γίνεται το πολιτικό τοπίο για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron ύστερα από τον χθεσινό β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, κατά τις οποίες η παράταξη του Ensemble δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.
Κατά τις χθεσινές εκλογές, ο Macron μπορεί να κέρδισε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, ωστόσο η δυναμική της παράταξης του είναι αρκετά εξασθενημένη (λίγες εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές δεν κατάφερε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία κάτι που η αντιπολίτευση αποδίδει στη μη στήριξη στο πρόγραμμα του)τη στιγμή που τόσο η ριζοσπαστική Αριστερά όσο και η ακροδεξιά βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται σημαντικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για χαστούκι στον Γάλλο πρόεδρο
, καθώς αναμενόταν πως μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, θα ήταν εξασφαλισμένη η κυριαρχία του και στη Βουλή.
Είναι ενδεικτικό ότι η αριστερή συμμαχία NUPES του Jean Luc Melenchon ανακοίνωσε πως θα υποβάλλει στις 5 Ιουλίου πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Elisabeth Borne, την οποία διόρισε λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Macron.
Εφόσον η πρόταση μομφής του Melenchon γίνει δεκτή από τη γαλλική Βουλή 
– κάτι που κάθε άλλο παρά απίθανο θεωρείται βάσει των νέων συσχετισμών – ο πρόεδρος Macron θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη και άλλων δυνάμεων, πέραν της πολιτικής συμμαχίας που στηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο.

Ήττα… Macron

Κατά τον χθεσινό β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, η παράταξη «Ensemble!» που στηρίζει τον πρόεδρο Macron μπορεί να έλαβε τις περισσότερες έδρες (246) αλλά αυτές δεν είναι αρκετές για να της εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον 289 έδρες.
Πρόκειται για ένα πολιτικό αποτέλεσμα που ερμηνεύεται ως πολιτική ήττα για τον Macron.
Την ίδια στιγμή, η αριστερή συμμαχία «Nupes» του ριζοσπάστη αριστερού Jean Luc Melenchon εκτόξευσε τα ποσοστά της, αποκτώντας 142 έδρες ενώ σε θρίαμβο εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία για το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen, το οποίο από 8 βουλευτές που είχε, εκλέγει 89 βουλευτές (για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας).
Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 64 έδρες.
Πρόκειται για ποσοστά που έρχονται να επιβεβαιώσουν τη «διάσπαση» που διακρίνει το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας.
Και πλέον το ερώτημα της επόμενης ημέρας είναι πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία, μια και μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, δεδομένου ότι τόσο ο Melenchon όσο και η Le Pen υπόσχονται ότι θα αντιπολιτευτούν σθεναρά τον Macron, προφανώς και έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στις προεδρικές εκλογές του 2027, όταν και ο Macron δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μόνη χείρα βοηθείας αποτελούν οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι όμως και αυτοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, αν και υπάρχει μια τάση στο εσωτερικό τους για κυβέρνηση συνασπισμού.
4_178.JPG
5_138.JPG


Τα συμπεράσματα

Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις της πρωθυπουργού, Elisabeth Borne, η οποία υποστήριξε πως η κατάσταση αυτή δεν έχει προηγούμενο.
«Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έναν κίνδυνο για την πατρίδα μας, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε εθνικά και διεθνών.
Από αύριο θα δουλέψουμε για να εξασφαλίσουμε μια λειτουργική πλειοψηφία» υποστήριξε η Borne.
Πάντως είναι προφανές πως η κυβερνητική παράταξη με τις 246 έδρες δεν έχει και πολλά περιθώρια επιλογών.
Πρόκειται για την κυβέρνηση με τα χαμηλότερα ποσοστά της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία είναι τόσο αδύναμη που θα πρέπει να αναγκάζεται να διαπραγματεύεται για κάθε μεταρρύθμιση που θα θέλει να περάσει.
Από την πλευρά του ο Jean Luc Melenchon με 142 βουλευτές έκανε λόγο για μια «εντελώς απροσδόκητη κατάσταση» και για ολοκληρωτική καταστροφή του κυβερνώντος κόμματος, αν και δεν κατάφερε να επιβάλλει τη «συγκατοίκηση» στον Macron με τον ίδιο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός όπως προσδοκούσε.
Νικήτρια θα πρέπει να θεωρείται και Marine Le Pen, η οποία εκλέγει 89 βουλευτές, ξεπερνώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, το όριο των 15 βουλευτών που είναι απαραίτητο για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα.
Όσον αφορά το δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα με τους 64 βουλευτές του, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό ρυθμικό παράγοντα για την επόμενη μέρα, καθώς το κόμμα είναι διχασμένο για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν απέναντι στον Macron, καθώς υπάρχουν αρκετοί που τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
H αποχή διαμορφώθηκε στο 53,86% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

DW: Οι Γάλλοι αρνήθηκαν να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Macron

Ιστορικές χαρακτηρίζει τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία η Deutsche Welle, επισημαίνοντας πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θέλησαν να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
«Για πολλούς, η χθεσινή ψηφοφορία είναι «ιστορική» και αυτό για πολλούς λόγους: Για πρώτη φορά από το 2002, που οι βουλευτικές γίνονται αμέσως μετά τις προεδρικές, οι Γάλλοι εκλογείς αρνήθηκαν να δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, στον μόλις πριν από ένα μήνα νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Μπορεί ο Emmanuel Macron να ξέφυγε από την υποχρέωση συγκατοίκησης με τον επικεφαλής των «Ανυπότακτων» Melenchon, οι μέχρι πρότινος όμως διάσπαρτες δυνάμεις της αριστεράς γίνονται με τη «Nupes», η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης.
«Ιστορική» για τον μεγάλο αριθμό των εδρών που απέκτησε για πρώτη φορά ο Συναγερμός της Le Pen, που δίνει μάλιστα και μια «κανονικότητα» στο εκλογικό σύστημα.
Το 2017 παρ’ ότι η Le Pen ήταν η δεύτερη εκλογική δύναμη, της αντιστοιχούσαν μόλις 8 έδρες.
Η ειρωνεία για τον Macron είναι, ότι ενώ είχε προβάλει εαυτόν ως το «αντίδοτο» για την ακροδεξιά, τελικά την ανέβασε στα ύψη.
«Ιστορική» τέλος, και για τη νέα ζωτικότητα που αναγκαστικά αποκτά η Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε ατονήσει λόγω της απόλυτης κυριαρχίας της παράταξης Macron» υποστηρίζει η Deutsche Welle.

Σε συμπληγάδες ο Macron

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Macron από απόλυτος κυρίαρχος στην προηγούμενη Βουλή, βρίσκεται σήμερα στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο άκρως επιθετικές κοινοβουλευτικές ομάδες, πραγματικές συμπληγάδες, τον Συναγερμό στα δεξιά και τον «Nupes» στα αριστερά.
«Προηγούμενα μάλιστα, είχε την απόλυτη πλειοψηφία μόνος με το κόμμα του LREM, σήμερα έχει την πλειοψηφία μέσω του συνασπισμού «Μαζί» με το «Μόντεμ» του Francois Bayrou και το «Ορίζοντες» του πρώην πρωθυπουργού του Eduard Philippe με τον οποίον υπάρχουν ανταγωνιστικές τάσεις.
Για να κυβερνήσει θα πρέπει «να κατέβει από τον Όλυμπο του μοναδικού άρχοντα», γράφουν οι σχολιαστές και να αναζητήσει συνεργασίες για την εξασφάλιση πλειοψηφιών προκειμένου να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα επιδιώξει.
Για να προχωρήσει, θα υποχρεωθεί σε ανταλλαγές, διαπραγματεύσεις, σε μία νέα κοινοβουλευτική κουλτούρα συμβιβασμών, στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι οι Γάλλοι πολιτικοί.
Θα υποχρεωθεί ο ίδιος ο Macron να εφαρμόσει τη «νέα μέθοδο» διακυβέρνησης που υποσχέθηκε προεκλογικά και ακόμα δεν φάνηκε» επισημαίνει η DW.

Εκατόμβη για τους υπουργούς που ήταν υποψήφιοι

«Με φόντο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στις τελευταίες επισκέψεις του μεταξύ των οποίων και στην Ουκρανία στην αρχή της εβδομάδας, ο Emmanuel Macron ζήτησε από τους Γάλλους να του δώσουν μια «σταθερή» πλειοψηφία για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Η απάντηση των Γάλλων ήταν «κόλαφος» όπως αναφέρουν ορισμένοι τίτλοι εφημερίδων.
Χωρίς καμπάνια για το Β’ Γύρο, βιάστηκε να φτιάξει κυβέρνηση υπερκεράζοντας την πρωθυπουργό του (βασική υπεύθυνη στην 5η Δημοκρατία) και τώρα η Elisabeth Borne είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό.
Τουλάχιστον 8 στελέχη της κυβέρνησής της απέτυχαν στις βουλευτικές και υποχρεούνται σε παραίτηση.
Ανάμεσά τους η υπουργός υγείας Brigitte Bourguignon, αλλά και η Amelie Montchallin, υπουργός παρά τη πρωθυπουργό για την οικολογία. Στους αποτυχόντες σημειώνουμε και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Richard Ferrane και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του κόμματος LREM Kristoff Castaner.Η χθεσινή ψηφοφορία σήμανε και την αποτυχία της στρατηγικής του «En même temps» ήτοι «συγχρόνως δεξιά και αριστερά» που εφάρμοσε πετυχημένα ο Macron διαλύοντας τα μεγάλα δημοκρατικά κόμματα. Στρατηγική που όμως σήμερα μοιάζει να γίνεται «μπούμερανγκ» για τον ίδιο.


Mélenchon (NUPES): Ηττα Macron η απώλεια της αυτοδυναμίας – Καμία συνεργασία, πετύχαμε το στόχο μας

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Jean-Luc Mélenchon, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 19 Ιουνίου.
Ο ίδιος τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Emmanuel Macron την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Macron», πρόσθεσε
Ο Mélenchon κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή»

Le Pen: Ήττα της αλαζονείας Macron

Η υπουργός Υγείας Brigitte Bourguignon εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.
Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο στη μειοψηφία.
«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Macron πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Jordan Bardella
στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.
«Η αλαζονεία του ίδιου του Macron, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπα, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.Στα «μετριοπαθή» κόμματα θα απευθυνθεί ο Macron

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Olivia Gregoire.

Σοκαρισμένος ο Le Maire

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire έκανε λόγο για ένα «δημοκρατικό σοκ που δείχνει τις βαθιές ανησυχίες των Γάλλων», σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών και την ήττα Macron που χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως πρόκειται για «πρωτοφανή κατάσταση», σημειώνει ότι υπάρχει «πλειοψηφική ομάδα γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» και επιμένει πως προτεραιότητες παραμένουν τα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο Le Maire κάλεσε σε έναν «συμβιβασμό» των βουλευτών γύρω από τον συνασπισμό του Macron και σε μία κουλτούρα διαλόγου στη νέα Βουλή.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.