ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
9 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών και απειλεί να σαρώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

1 min read

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών και απειλεί να σαρώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι δοκιμάζονται εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες από το ισχυρό κύμα της ακρίβειας.

Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται τα στοιχεία που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα κινηθεί προς το 6%, από το 5,1% που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Για ακόμα έναν μήνα το κύμα της ακρίβειας «οδηγούν» οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης.

kafsima 3 scaled e1644900342868

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα έφτασε στο 5,5%, από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο, αγγίζοντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 2010.

Αυτό συμβαίνει καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2021, που αποτελεί περίοδος σύγκρισης των τιμών, με βάση τη μεθοδολογία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα παρατεταμένα lockdown είχαν οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση και τον πληθωρισμό σε αρνητικά επίπεδα. Αντίθετα, φέτος οι τιμές στο πετρέλαιο πλησιάζουν απειλητικά τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνούν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο οι μεγαλύτερες αυξήσεις είχαν καταγραφεί στην ενέργεια, με το κόστος του φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 135,7% σε ετήσια βάση, του ηλεκτρισμού κατά 45% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 34,1%. Πιο ακριβό κατά 19,7% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 17% είχαμε στο ελαιόλαδο, 14,2% στις πατάτες και 7,6% στα ζυμαρικά.

Την ίδια ώρα, όλοι οι δείκτες της οικονομίας αποτυπώνουν εκτόξευση των τιμών. Πιο συγκεκριμένα, οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών κατέγραψαν μέση αύξηση 23,6% τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν τεράστιες ανατιμήσεις στις τιμές σε:

·       καύσιμα

·       φάρμακα

·       χαρτικά

·       τρόφιμα

·       ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη

·       μέταλλα

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.