ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

S-400 στην Ινδία: Η επίσκεψη Πούτιν και η «μικρή» απειλή αμερικανικών κυρώσεων

1 min read

Καθώς η παράδοση των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 συνεχίζεται ομαλά, το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η ένταξή τους, στο οπλοστάσιο των ινδικών στρατιωτικών δυνάμεων, θα «βελτιώσει σημαντικά» την ικανότητα αεράμυνας της χώρας, σε μια χρονική συγκυρία, όπου οι εντάσεις με την Κίνα κλιμακώθηκαν επικίνδυνα, με αρκετές συγκρούσεις χαμηλής κλίμακας στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου την Ινδία, για να πραγματοποιήσει διμερής συνάντηση με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών θα συμμετάσχουν σε συνομιλίες υπό τη μορφή «2+2», όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν συμφωνία αξίας 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Οκτώβριο του 2018, για την αγορά πέντε συνολικά πυροβολαρχιών S-400, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Νέο Δελχί επιθυμεί να αναπτύξει τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας στα σύνορα με την Κίνα.

Ήδη, μια ομάδα Ινδών τεχνικών ολοκλήρωσε την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των  συστημάτων αεροπορικής άμυνας τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μια δεύτερη ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης τoυ δικού της «κύκλου» εκπαίδευσης.

S-400

Η απειλή κυρώσεων υπό τον αμερικανικό νόμο CAATSA

Αξίζει να σημειωθεί πως η απειλή κυρώσεων, βάσει του νόμου CAATSA, κατά της Ινδίας με αφορμή την αγορά S-400 δεν φαίνεται μεγάλη, καθώς οι  Αμερικανοί Γερουσιαστές των ΗΠΑ Mark Warner και John Cornyn, προέτρεψαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε οικονομικά μέτρα, βασιζόμενοι σε δύο κύρια επιχειρήματα.

Αφενός, τόνισαν ότι η Ινδία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εταίρος στην περιοχή (λόγω της Κίνας) και αφετέρου υπογράμμισαν πως ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας του FY19 (NDAA) επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εκδώσει απαλλαγή από κυρώσεις, εάν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί και είναι προς το αμερικανικό εθνικό συμφέρον και δεν επηρεάζει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και τα αμυντικά τους συστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ινδία πρόσθεσε ότι: «Η κυβέρνηση γνωρίζει όλες τις εξελίξεις [δηλαδή δυνητικές αμερικανικές κυρώσεις] που μπορεί να επηρεάσουν την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Λαμβάνουμε κυρίαρχες αποφάσεις, με βάση την αντίληψη της απειλής, αλλά και τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές προεκτάσεις [των εξοπλιστικών προγραμμάτων] για να διατηρήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουμε ολόκληρο το φάσμα των προκλήσεων ασφαλείας. Οι παραδόσεις γίνονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η συμφωνία».

Με πληροφορίες από: Defense World

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.