ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
6 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΝΑΤΟ: “Μεγάλη” συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με Ουκρανία

1 min read

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει μια “μεγάλη και ασυνήθιστη” συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

“Βλέπουμε μια ασυνήθιστη συγκέντρωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στις Βρυξέλλες.

“Πρέπει να έχουμε καθαρό βλέμμα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και αυτό που βλέπουμε είναι μια σημαντική, μεγάλη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση”, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Είπε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας, αλλά πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις στρατιωτικές δυνατότητες και στο παρελθόν για να διεξάγει επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας”.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι επικίνδυνη, επειδή μειώνει τον χρόνο μεταξύ προειδοποίησης και λήψης απόφασης εκ μέρους της Ρωσίας “για μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας”.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η Βορειο-Ατλαντική συμμαχία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και τόνισε πως “το σημαντικό είναι να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξέλιξη των καταστάσεων”.

Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να είναι “διαφανής” όσον αφορά τις στρατιωτικές δραστηριότητες, να μειώσει τις εντάσεις και να αποτρέψει την κλιμάκωση.

Πηγή του ΝΑΤΟ ανέφερε στο Reuters πως η Ρωσία αναπτύσσει τις στρωτικές της δυνάμεις προς την Ουκρανία τη νύχτα: “Ο βαρύς εξοπλισμός, όπως τα άρματα μάχης, το πυροβολικό και τα οχήματα του πεζικού, μετακινείται τη νύχτα για να αποφευχθεί η εμφάνιση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων την άνοιξη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, πάντως, και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Δύση δεν μπορεί να αποκλείσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την ώρα που η διεθνής προσοχή επικεντρώνεται στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας, ή το ενδεχόμενο η Μόσχα να εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία.

“Μπορεί να γίνει μέσω του ενός ή του άλλου τρόπου. Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης”, δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του προκύπτει από ανάλυση των γεγονότων και των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων και όχι από οποιαδήποτε μεμονωμένη πληροφορία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.