ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι άκρως θετικές αναφορές του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Κύπρο και Ελλάδα και το μικρό καλάθι

1 min read

Η ΠΡΩΤΗ ομιλία του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών,  Άντονι Μπλίνκεν , στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μπορεί να θεωρηθεί πως δίνει το στίγμα των προθέσεων της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Χωρίς, την ίδια ώρα, να θεωρούνται τα όσα ανέφερε ότι είναι το «ευαγγέλιο» της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδος. Προαναγγέλλοντας εν πολλοίς ένα ενεργότερο ρόλο των  ΗΠΑ στην περιοχή, «συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας», υπέδειξε με νόημα ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αποδέκτη την κατοχική Τουρκία ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

ΓΙΑ το Κυπριακό επανέλαβε τις γνωστές, επαναλαμβανόμενες θέσεις ενώ παρέπεμψε και στο προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου Μπάιντεν. Αυτό το ενδιαφέρον, οι καλές σχέσεις με τη Λευκωσία, με την ομογένεια, δεν μπορούν ασφαλώς να υπερβούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Είναι προφανές πως η Ουάσινγκτον, επί της νέας διακυβέρνησης, επιχειρεί να επιστρέψει στην περιοχή- το είπε άλλωστε ο κ. Μπλίνκεν- και προφανώς σ΄ αυτή την προσπάθεια θέλει όλους τους παίκτες κοντά της. Είναι σαφές πως με την Τουρκία υπάρχει μια βασική διαφορά, που δεν είναι το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη επιτίθεται ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο. Η διαφορά σε αυτή τη φάση είναι αυτό που ανέφερε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Οι συγκεκριμένες κινήσεις (σ.σ. οι εντάσεις) σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενοχλημένες από τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, με το γεγονός ότι «λοξοκοιτάζει» προς άλλες κατευθύνσεις, μη φιλικές προς το λεγόμενο δυτικό μπλοκ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι την θέλει στο δυτικό μαντρί. Δεν θέλει προφανώς να την αφήσει στη Ρωσία και την Κίνα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. 

ΕΠΙ της ουσίας: Ασφαλώς και είναι άκρως ικανοποιητικά τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Μπλίνκεν, γι αυτό και έτυχαν θετικής υποδοχής σε Αθήνα και Λευκωσία. Για πρώτη φορά Αμερικανός ΥΠΕΞ κάνει τέτοιες αναφορές για την Ελλάδα και την Κύπρο.  Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Η όποια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία δεν θα πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Κοντολογίς, να μην πληρώσουν τον λογαριασμό από την επαναπροσέγγιση αυτή. Άλλωστε ο κ. Μπλίνκεν κράτησε ανοιχτό το παράθυρο της αισιοδοξίας για τις σχέσεις με την Τουρκία: «Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας (έντασης) σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Θέση του “Φ”

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.