ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
3 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πισώπλατη μαχαιριά της Γερμανίας: “Τα χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό πιάνουν τόπο! Refugees are welcome here.”

1 min read

Στο μικροσκόπιο της Süddeutsche Zeitung μπαίνει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τον αρθρογράφο να εκτιμά ότι παρά τις εμφανείς αδυναμίες και την εν μέρει δικαιολογημένη κριτική που της ασκείται, ενδεχόμενη ακύρωση ή μη παράτασή της θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερη την κατάσταση.

«Μπορεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τα πρότζεκτ της να απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια. Ωστόσο σε γενικές γραμμές λειτουργεί, τουλάχιστον το κομμάτι που αφορά την Τουρκία. Υπάρχει πρόνοια για πολλούς Σύρους, οι οποίοι δεν προωθούνται πλέον προς την Ευρώπη όπως συνέβαινε πριν τη συμφωνία ενώ οι αριθμοί στην ελληνοτουρκική διαδρομή έχουν μειωθεί κατά 75%. Φυσικά και μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους πρόσφυγες, Refugees are welcome here.

Ωστόσο είναι πολιτικά ρεαλιστικό; Η συμφωνία λειτουργεί -στο μεγαλύτερο μέρος της- για την Ευρώπη. Λειτουργεί για την Τουρκία. Και λειτουργεί, παρά τις τραγικότητες, και για τους πρόσφυγες. Όποιος επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στο Κιλίς στα σύνορα με τη Συρία θα αναγνωρίσει αμέσως ότι είναι πολύ καλύτερος από τη Λέσβο ή την Ιντλίμπ όπου ζουν ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι […].

Στα τέλη του 2020 οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν επί της αρχής την προθυμία τους να παρατείνουν τη συμφωνία με την Τουρκία. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Διότι η συνέχιση προϋποθέτει εν τέλει τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών-μελών».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με φόντο τα συνολικά έξι και πλέον εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί η Τουρκία αρχίζει να φθίνει η υπομονή των Τούρκων. Όλο και περισσότεροι εκφράζονται πλέον αρνητικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες σε σχετικές δημοσκοπήσεις. «Στην συνοριακή πόλη Κιλίς ζουν πλέον περισσότεροι Σύροι από Τούρκους, στην Γκαζιαντέπ των δυο εκατομμυρίων κατοίκων προστέθηκαν 500.000 πρόσφυγες. Στην Κωνσταντινούπολη ζει μισό εκατομμύριο, προσφυγόπουλα από τη Συρία ζητιανεύουν στο μετρό και ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια.


Greek riot police use a water cannon to disperse stone throwing migrants as they wait on the no man’s land between Turkey and Greece, at Turkey’s Pazarkule border crossing with Greece’s Kastanies, in Edirne, Turkey, March 8, 2020. Ismail Coskun/Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY.

Τα χρήματα πιάνουν τόπο

Σε αυτά τα συμφραζόμενα οι συνέπειες σε περίπτωση που τερματιστεί η συμφωνία και σταματήσουν να ρέουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι πολύ πιο τραγικές. Η Τουρκία βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση και δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει τους πρόσφυγες. Τα προβλήματα θα δυναμίτιζαν το κλίμα που είναι ούτως ή άλλως εχθρικό σε πολλές περιοχές. Τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν διοχετεύονται στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του αλλά ως επί το πλείστον σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αναπτυξιακές τράπεζες και οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών που υλοποιούν τα πρότζεκτ.
Έτσι η Ευρώπη μπορεί να είναι σίγουρη ότι τα λεφτά πιάνουν τόπο. Βέβαια δεν καταλήγουν μόνο στους πρόσφυγες. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσφέρει ”έναν μηχανισμό που διασφαλίζει ότι οι ανάγκες των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας εξισορροπούνται”. […] Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για ανθρωπιστική βοήθεια στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής. Τα προγράμματα αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, την επέκταση των υποδομών, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ακόμη και οικολογικά προγράμματα λόγω της επέκτασης των πόλεων και των υποδομών τους».

Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, όποιος θέλει παρόλα αυτά να επιτεθεί πολιτικά στον αδίστακτο τούρκο πρόεδρο έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή του: «Μπορεί να στοχεύσει τις περιπέτειες αναζήτησης φυσικών πόρων στη Μεσόγειο, τους πολέμους του σε Εγγύς Ανατολή και Λιβύη. Ή να μην ανταποκριθεί στην επιθυμία του για επέκταση της τελωνειακής ένωσης ή άρσης της υποχρέωσης βίζας. Όποιος όμως τερματίσει την προσφυγική συμφωνία θα πλήξει πρωτίστως εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που θα βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς σχολεία, λεφτά και γιατρούς».

ΠΗΓΗ: DW

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.