ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

5+1 ενισχύσεις για ανέργους, εργαζόμενους και επαγγελματίες

1 min read

Την υλοποίηση των μέτρων στήριξης περιμένουν με αγωνία άνεργοι, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Τις επόμενες 40 ημέρες χιλιάδες δικαιούχοι θα λάβουν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή, το δώρο Χριστουγέννων, το κοινωνικό μέρισμα, την έκτακτη ενίσχυση μακροχρόνιων ανέργων, την δίμηνη επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός καθώς θα πρέπει να δοθούν πολλές ενισχύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους σε λίγες ημέρες.

Στόχος, μάλιστα, είναι να δοθούν οι ενισχύσεις όσο το δυνατόν πιο άμεσα προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Στην άμεση καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής στους δικαιούχους στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να διοχετευθεί στην αγορά μέχρι το τέλος του μήνα 1,2 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θέλει οι επόμενοι δύο γύροι της επιστρεπτέας προκαταβολής να καταβάλλονται σε «πραγματικό χρόνο», αμέσως δηλαδή μετά την υποβολή της αίτησης.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν, την Παρασκευή ή το αργότερο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και η προθεσμία θα λήξει στο τέλος του μήνα και την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί ένα σημαντικό ποσό.

Τα ποσά που θα λάβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για παράδειγμα, είναι τα εξής:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 1 έως 5 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
  • 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Κοινωνικό μέρισμα

Μέχρι και την Παρασκευή θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι δικαιούχοι του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες την έκτακτη ενίσχυση ενδέχεται να τη λάβουν νοικοκυριά που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι μακροχρόνια άνεργοι και ενδεχομένως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά.

Δώρο Χριστουγέννων

Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου με βάση τους πραγματικούς μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αυτό ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, αν και οι πιθανότητες είναι λίγες, δεν αποκλείεται εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος το κράτος να καταβάλει το μέρος που το αναλογεί με βάση τον ονομαστικό μισθό κάθε εργαζομένου. Εγχείρημα όμως που σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Έκτακτη ενίσχυση ανέργων

Αλαλούμ επικρατεί αναφορικά με τους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης είναι όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου τον Μάρτιο του 2020.

Όπως επισημαίνουν εργατολόγοι πρόκειται ουσιαστικά για όσους έπαιρναν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης είναι πότε θα λάβουν τα χρήματα οι δικαιούχοι.

Δίμηνη επέκταση των επιδομάτων ανεργίας

Δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας θα δοθεί σε όσους λήξει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Θα εξαιρούνται όσοι άνεργοι έχουν λάβει ήδη μια δίμηνη παράταση εντός του έτους. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα λάβουν την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι οι πρώτες καταβολές θα ξεκινήσουν εντός Νοεμβρίου.

Επίδομα θέρμανσης

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να λάβουν προκαταβολικά την επιδότηση θέρμανσης οι δικαιούχοι για αγορές που θα έχουν κάνει ή θα κάνουν μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021 και το οποίο θα κυμαίνεται από 80 έως 600 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες θα βγει η υπουργική απόφαση έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις με το επίδομα φέτος να αφορά εκτός από τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης και αυτές για φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα και πέλετ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.